Spróbuj ziemniaków po francusku, a skradną twoje podniebienie już od pierwszego kęsa. Zwykłe warzywa z wody nie mają z nimi żadnych szans. Francuski patent jest nie do przebicia. Ziemniaczki otoczone pysznym ciastem i usmażone na patelni są nadzwyczaj dobre. Od razu zrób ich więcej, bo zawsze znajdą się chętni do jedzenia.
Genialny sposób na ziemniaki: francuska wersja, która zrewolucjonizuje twoją kuchnię
W czym tkwi sekret ziemniaków po francusku? Zapewne domyślasz się, że w specjalnym cieście. To w nim plasterki warzyw macza się, a potem smaży na patelni. W efekcie warzywa mają złocistą i chrupiącą otoczkę z zewnątrz, a środek rozpływa się w ustach. Ziemniaki w tej odsłonie warto zaserwować jako „bohatera” dania, bo najczęściej lądują na stole jako skromne uzupełnienie np. do kotleta schabowego i surówki. Dopilnuj, by i teraz nie zabrakło przy nich bukietu warzyw. Dodatkowo podaj do tego duetu sos.
Jak przygotować ziemniaki po francusku?
Lista składników:
500 g ziemniaków,
łyżka mąki ziemniaczanej,
3 łyżki mąki pszennej,
1 jajko,
3 łyżki gęstego jogurtu,
papryka mielona,
suszony czosnek,
pieprz,
sól,
tymianek,
olej do smażenia.
Wykonanie:
Obrane, umyte i osuszone ziemniaki kroimy w talarki. Przekładamy je do osolonej wody i gotujemy przez 6-7 minut. Wyciągamy warzywa z płynu i studzimy.
W misce łączymy jogurt z jakiem, dodajemy tymianek, sól, paprykę w proszku, czarny pieprz i suszony czosnek. Mieszamy i wsypujemy przesianą przez sitko mąkę i ponownie mieszamy.
Ziemniaki maczamy w cieście, a potem smażymy na gorącym oleju z dwóch stron, aż się zezłocą.
Później wkładamy je na talerz wyścielony ręcznikiem kuchennym, który zabierze nadmiar tłuszczu. Tak przygotowane kartofle podajemy w towarzystwie sosu czosnkowego i dowolnej sałatki, smacznego.