Mięso królika niewątpliwie należy do najzdrowszych i najchudszych z mięs. Co ciekawe, bez większego problemu można na jego bazie przygotować rosół. Poniższy przepis w zupełności to udowadnia.
W mięsie królika znajdziemy sporo przydatnych wartości odżywczych, takich jak witaminy B3 i B12 czy fosfor i potas. Korzystając z poniższego przepisu na rosół, dostarczymy je do organizmu w przyjemny sposób.
Składniki:
2 tusze z królika
2 cebule, umyte i przekrojone na pół, nieobrane
1 główka czosnku, umyta i przekrojona na pół, nieobrana
2 duże marchewki, umyte i przekrojone na pół, nieobrane
1 seler, umyty i podzielony na trzy części
1 pietruszka, umyta
¼ pora
⅛ główki kapusty włoskiej
kilka gałązek natki pietruszki
6 ziaren pieprzu
4 ziarna ziela angielskiego
3 liście laurowe
1 łyżeczka soli
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki układamy w głębokiej formie do pieczenia i zalewamy wodą do połowy naczynia. Pieczemy w 200 stopniach przez 40 minut. Po tym czasie wszystko przekładamy do dużego garnka i zalewamy wodą do około 2/3 objętości naczynia. Powoli zagotowujemy. Wywar gotujemy przez 2 godziny, a w międzyczasie łyżką zgarniamy pianę z jej wierzchu.
Po tym czasie wyłączamy ogień i chwilę czekamy aż ostygnie. Bulion przelewamy przez sito. Następnie kroimy marchewki w plasterki, mięso rwiemy na kawałki, a natkę pietruszki siekamy. Do talerzy przekładamy marchewkę, króla, natkę i garść makaronu, po czym zalewamy zupą.