Rozmrażanie mięsa. Jak to zrobić poprawnie?

Rozmrażanie mięsa
Fot. Pixabay.com

Dla wielu osób rozmrażanie mięsa jest łatwym procesem. Okazuje się jednak, że w jego trakcie może dojść do znaczącej utraty walorów tego produktu, co powoduje, że jest on problemem. Jak rozmrozić mięso w prawidłowy sposób?

Przede wszystkim należy pamiętać, że rozmrożonego mięsa nie wolno ponownie zamrażać. W takiej sytuacji najczęściej dochodzi od zatrucia pokarmowego. Zaproponowane przez Radio ZET sposoby na rozmrożenie mięsa powinny pomóc tym, którzy mieli z tym problem.

   

Jak się okazuje, dużym błędem przy rozmrażaniu mięsa jest pozostawianie go w temperaturze pokojowej, na przykład na talerzu. W takiej sytuacji bardzo szybko mogą się rozwijać bakterie, które mogą stanowić spore zagrożenie dla zdrowia i życia.

Zaraz po wyjęciu mięsa z zamrażarki najlepiej jest je przełożyć do lodówki. W ten sposób lód równomiernie się rozpuści, jednak spośród wszystkich metod jest ona najwolniejsza. Może to potrwać nawet do kilkunastu godzin.

   

Dobrą metodą jest rozmrażanie mięsa w kuchence mikrofalowej. Wystarczy wybrać odpowiedni program i co jakiś czas kontrolować, czy mięso jest już gotowe do dalszego gotowania.

Często spotyka się również, że mięso rozmrażane jest w misce. Wówczas wlewamy do niej zimną wodę, wkładamy mięso i czekamy, aż się rozmrozi. Taka temperatura jest zalecana przez specjalistów, ponieważ w ciepłej może dochodzić do szybszego rozwoju bakterii.

   
     

Nie przegap najciekawszych artykułów!

→ Obserwuj ShareInfo.pl w Google News