Ryba po japońsku – smakuje lepiej niż po grecku. Wypróbuj tego przepisu!

ryba

REKLAMA

Ryba po grecku to danie, które próbował każdy choć raz w swoim życiu. Najczęściej podaje się ją na święta, w Wigilię. Jest to pyszna potrawa z rybą w roli głównej, którą otaczają duszone warzywa. Ale często zdarza się też tak, że chcemy przygotować coś klasycznego, ale zarazem niecodziennego. Jednak na szczęście znamy pyszną alternatywę! Aby zachwycić i zaskoczyć bliskich przy wigilijnym stole przygotuj rybę nie po grecku, ale po japońsku! 

Ryba po japońsku zachwyci każdego, kto jest smakoszem ryb. Niecodzienny, bardzo wyrazisty smak sprawi, że polubią ją nawet najwięksi „wybredni” goście, dlatego jest to świetny pomysł na rybę na święta. Smakuje rewelacyjne zarówno na ciepło, jak i na zimno.

REKLAMA

Ryba po japońsku – oryginalna i rewelacyjna w smaku

Ryba po japońsku jest lepsza niż ryba po grecku. Jej smak naprawdę zaskakuje. Jeśli szukasz pomysłów na przygotowanie ryby na Wigilię, to koniecznie musisz wypróbować tego świetnego przepisu, który skradnie serca wszystkich!

Przepis na rybę po japońsku

Składniki:

REKLAMA

» 600 g ulubionej ryby (np. mintaj,  dorsz, miruna)

» 3 połówki papryki konserwowej ze słoika, ogórki konserwowe i cebule

» 8 łyżek oleju do smażenia ryby i warzyw

Składniki na ciasto naleśnikowe:

» 1 duże jajko

» 1/3 szklanki wody

» pół szklanki mąki

» szczypta soli i pieprzu

Składniki na zalewę:

» 4,5 łyżki koncentratu pomidorowego

» pół szklanki wody

» 2 łyżki oleju

» 4 łyżki octu spirytusowego

» przyprawy: 3 łyżki cukru, łyżeczka soli, pół łyżeczki słodkiej papryki




Przygotowanie ryby po japońsku:

1.Filety ryb pokrój na niewielkie kawałki, aby nie były dłuższe niż 5 cm.

2. Przygotuj ciasto naleśnikowe z podanych składników: wszystkie składniki zmiksuj na gładką masę, aby nie było grudek. Powinno powstać ciasto gęstsze niż na zwykłe naleśniki.

3. Rozgrzej patelnie z 4 łyżkami oleju. Do gotowego ciasta naleśnikowego zanurzaj pokrojone filety ryb i usmaż na patelni, na średniej mocy palnika. → Każdy filet musi być idealnie pokryty ciastem! Kiedy filety nabiorą złotego koloru, zdejmij z patelni.

4. Przygotuj zalewę z podanych składników. Wszystko razem dokładnie wymieszaj i odstaw na bok.

5. Przygotuj warzywa: cebulę obierz i pokrój w piórka. Na patelni rozgrzej 4 łyżki oleju i wsyp pokrojoną cebulę. Smaż do zarumienienia, około 15 minut. Ogórki konserwowe oraz paprykę konserwową pokrój w podłużne, cienkie paski.

6. Gdy cebula jest już podsmażona, dodaj na patelnię pokrojone w paski ogórki oraz paprykę. Mieszaj wszystko i smaż minutę.

7. Dolej przygotowaną zalewę i wszystko mieszaj. Gdy całość ponownie się zagotuje to odczekaj minutę, a następnie zdejmij patelnię z palnika.




Na większy półmisek umieść część usmażonych filetów rybnych w cieście naleśnikowym. Na ryby połóż część warzyw w sosie, a następnie wyłóż kolejną warstwą kawałków ryby wraz z resztą sosu. Możesz dodać na talerz plasterek pomarańczy, aby ryba prezentowała się na talerzu jeszcze lepiej.

I gotowe! Można jeść ją na ciepło i na zimno dlatego w obu wersjach smakuje nieziemsko!

Podziel się: