Schabowe Zagłoba – przepis. Najsmaczniejsze kotlety pod słońcem

kotlety schabowe
fot. Pixabay

Jeśli nie miałeś jeszcze okazji spróbować kotletów schabowych Zagłoba, koniecznie to nadrób. Do mięsa w złocistej panierce podaj jajko sadzone, plaster wędliny i żółtego sera. Taki miks jest soczystszy i smaczniejszy. Schabowe Zagłoba to idealna propozycja na obiad dla wszystkich domowników.

REKLAMA

Kotlety smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu (olej rzepakowy, smalec lub masło klarowane), aby mięso nie było zbyt kaloryczne. Jeśli zależy Ci na wyjątkowym aromacie, usmaż schabowe na maśle klarowanym. Smalec i olej też nieźle się sprawdzą, ale kotlety będą trochę inaczej smakować.

Schabowe Zagłoba podaj z ulubionymi dodatkami. Polecamy pieczone ziemniaki i surówkę Coleslaw.

REKLAMA

Jak przygotować kotlety Zagłoba?

Składniki na 4 porcje:
4 kawałki schabu bez kości
6 jajek (4 sadzone, 2 do panierki)
4 plastry żółtego sera
4 plastry szynki lub polędwicy sopockiej
mąka pszenna
papryka słodka mielona
olej rzepakowy, masło klarowane lub smalec do smażenia
bułka tarta
pieprz, sól

Przygotowanie:
Kawałki schabu rozbijamy za pomocą tłuczka na cienkie kotlety, nacieramy każdą porcję pieprzem, solą i papryką mieloną. Na głęboki talerz wbijamy 2 jajka, mieszamy widelcem. Kotlety obtaczamy po kolei w mące, jajkach, bułce tartej, a potem smażymy.

REKLAMA

Na niedużej ilości masła klarowanego smażymy 4 jajka, posypujemy je pieprzem i solą. Gdy tylko białko się zetnie, a żółtko będzie delikatnie ścięte, zdejmujemy je z ognia.

Blachę z piekarnika wykładamy pergaminem i umieszczamy na niej kotlety. Na każdym kładziemy jajko sadzone, a następnie plasterek wędliny i sera. Potrawę pieczemy w temp. 180°C do czasu, aż ser się roztopi.

Polecamy także przepis na kotlety schabowe marynowane w piwie, schab po dziekańsku i gulasz wołowy.

Udostępnij: