Gofry są częstym pomysłem na smaczną i pożywną kolację. Można je przyrządzić zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej. Istnieje sposób, dzięki któremu otrzymamy niezwykle puszyste i jeszcze lepsze ciasto.
Dobre gofry to takie, które nie są zbyt suche, a także przypalone. Okazuje się, że w celu uzyskania takiego efektu wystarczy, że do ciasta dodamy twarogu. Zapewni nam to chrupkość, delikatność i puszystość.
Składniki:
150 g twarogu półtłustego mielonego,
1,5 szklanki mąki pszennej,
2 jajka,
1 szklanka mleka,
3 łyżki cukru,
2 łyżki oleju + olej do smarowania gofrownicy,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania:
Żółtka oddzielamy od białek i miksujemy je z twarożkiem. Następnie dodajemy mąkę pszenną, mleko, cukier, olej i proszek do pieczenia. W drugiej misce ubijamy na sztywno białka.
Białko powoli dodajemy do masy twarogowej i dokładnie mieszamy, aby ciasto było jednolite. Gofrownicę smarujemy odrobiną oleju i rozgrzewamy. Nakładamy porcje ciasta i przygotowujemy gofry.