Mnogość różnych wersji sernika sprawia, że zalicza się on do najbardziej ulubionych ciast Polaków. Poniższa wersja sernika w wersji cappuccino bez pieczenia jest tego doskonałym przykładem.
Składniki:
6 łyżek kawy cappuccino (czekoladowej, waniliowej lub orzechowej)
6 łyżek wody (gorącej)
250 ml śmietanki 30% tł.
1 opak. cukru wanilinowego
3 łyżki cukru pudru
500 g twarogu
50 ml wody (zimnej)
100 ml wody (wrzącej)
1 opak. żelatyny-fix deserowej
1 opak. biszkoptów
200 ml mleka (zimnego)
1 opak. Śnieżnej Chmurki
8 listków mięty
1 opak. perełek błyszczących
Sposób przygotowania:
Kawę rozpuszczamy w 6 łyżkach wrzącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Dodajemy do niej stopniowo po jednej łyżce twarogu, ciągle miksując. Na koniec dodajemy schłodzoną kawę i mieszamy. W wysokim naczyniu rozpuszczamy żelatynę w 50 ml zimnej wody i 100 ml wrzątku. Stopniowo dodajemy ją do wcześniej przygotowanych składników, ciągle mieszając.
Biszkopty wykładamy na dnie formy o średnicy 22 cm. Wylewamy masę i rozprowadzamy. Do wysokiego naczynia wlewamy mleko, wyspujemy zawartość torebki Śnieżnej Chmurki i ubijamy. Sernik dekorujemy masą, perełkami i miętą.