Wśród wielu możliwych do wykonania deserów sernik zajmuje szczególne miejsce, nie tylko ze względu na jego smak, ale i różnorodność wersji. Poniższy przepis na sernik z mascarpone jest jednym z przykładów.
Składniki na bazę:
herbatniki maślane – 150 g
masło – 90 g
Składniki na masę:
serek mascarpone – 750 g
biała czekolada – 250 g
żelatyna – 3 małe łyżeczki
zimna woda – 3 łyżki stołowe
Składniki na masę piankową:
śmietana 30 proc. – 250 ml
czekolada deserowa – 100 g
jajko – 1 sztuka
gorąca woda – 3 łyżki stołowe
cukier puder – 1 łyżka stołowa
żelatyna – 2 łyżeczki
woda – 3 łyżki stołowe
Dodatki:
banany – 3 sztuki
cytryna – 1 sztuka
starta biała czekolada
Sposób przygotowania:
Masło roztapiamy i studzimy. Herbatniki miksujemy, po czym mieszamy je z masłem. Masę przekładamy do tortownicy i odstawiamy na pół godziny do lodówki. Banany obieramy, kroimy w plasterki i kropimy sokiem z cytryny. Białą czekoladę roztapiamy i studzimy. Żelatynę mieszamy z 3 łyżkami wody i podgrzewamy w mikrofali przez 15 sekund, po czym ją studzimy.
Małą część masy dodajemy do żelatyny, mieszamy i dodajemy do masy serowej. Całość miksujemy na gładko. Połowę bananów wykładamy na bazę z herbatników i wlewamy masę serową. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Czekoladę deserową roztapiamy w kąpieli wodnej, potem dodajemy wodę i jajko i studzimy. To samo robimy z żelatyną.
Śmietankę ubijamy na sztywną masę i dodajemy cukier puder, potem dodajemy czekoladę. Żelatynę mieszamy z małą części masy, dodajemy do masy czekoladowej i miksujemy. Na masę z mascarpone wykładamy resztę bananów i zalewamy masą czekoladową. Ciasto dekorujemy startą czekoladą.