Sernik w różnych formach jest jedną z najlepszych możliwych do przygotowania propozycji na letnie miesiące. Poniższy przepis na sernik z truskawkami i czekoladą bez pieczenia jest tego dowodem!
Składniki na czekoladowy spód:
300 g markizów czekoladowych z nadzieniem czekoladowym
50 g gorzkiej czekolady, połamanej i roztopionej
50 g masła, roztopionego
Wszystkie składniki wkładamy do miksera i miksujemy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Wysypujemy masę do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia, po czym schładzamy.
Składniki na truskawkową masę serową:
1 opakowanie galaretki truskawkowej (na 500 ml wody)
250 g twarogu, zmielonego trzykrotnie
200 g truskawek, odszypułkowanych
250 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml wrzącej wody i studzimy. Dodajemy twaróg i truskawki, po czym blendujemy do uzyskania gładkiej masy. Wkładamy do lodówki do zgęstnienia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy do lekko gęstniejącej mieszanki truskawkowej i mieszamy. Przelewamy na spód ciasteczkowy i wkładamy do lodówki.
Składniki na górę:
250 g truskawek, odszypułkowanych
250 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
2 łyżeczki cukru pudru
Cukier puder i śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, po czym wykładamy na sernik. Na wierzchu układamy przekrojone truskawki.
Składniki na polewę czekoladową:
50 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
50 g deserowych/gorzkich chocolate chips lub posiekanej deserowej/gorzkiej czekolady
Kremówkę przekładamy do małego garnuszka i podgrzewamy, po czym zdejmujemy z palnika. Do śmietanki wsypujemy czekoladę i odstawiamy na 2 minuty, po czym mieszamy do powstania sosu. Czekamy do lekkiego zgęstnienia i ozbabiamy nią sernik. Ciasto możemy przechowywać w lodówce do 3 dni.