Skrzydełka w sosie słodko-kwaśnym to świetny pomysł na obiad. Błyskawiczne w przygotowaniu i pyszne w smaku. Poznaj przepis.
Nie masz pomysłu na obiad? Zrób smaczne skrzydełka w sosie słodko-kwaśnym. To wyśmienita propozycja, bo przygotowanie ich nie zajmuje wiele czasu. Podane z ziemniakami lub ryżem i pyszną surówką z marchewki i pora to prawdziwy raj dla podniebienia. Sprawdź przepis i zaskocz swoich bliskich.
Skrzydełka w sosie słodko-kwaśnym. Błyskawiczne i przepyszne
Składniki:
» 1 kg skrzydełek
» przyprawa do kurczaka
» sól i pieprz
» 2 ząbki czosnku
» 1 marchew
» mąka ziemniaczana
» 1 cebula
» 1 papryka czerwona
Sos słodko-kwaśny
» 1 szklanka ketchupu
» pół szklanki soku z cytryny
» 1 łyżka octu
» pół szklanki cukru
» 2 kostki rosołowe
» 1,5 szklanki wody
Przygotowanie:
Skrzydełka umyj i osusz ręcznikiem papierowym, następnie dopraw przyprawą do kurczaka, solą, pieprzem, dodaj czosnek i dokładnie wymieszaj. Obtaczaj w mące ziemniaczanej i podsmaż na patelni. Przekładaj do naczynia żaroodpornego. Na mięsie poukładaj plastry marchewki, papryki i cebuli.
Składniki na sos wymieszaj, a następnie polej mięso i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około godzinę.
Podawaj z ziemniakami i surówką z pora i marchewki. Smacznego!