Śledzie to bardzo lubiane ryby, które goszczą na naszych stołach nie tylko od święta. Są smaczne, a do tego zdrowe. A czy mieliście kiedyś taką sytuację, że przygotowane śledzie z cebulą nie były zbyt smaczne i można było wyczuć w nich nutę goryczy? Co zrobić, gdy ryby mają gorzkawy posmak? Dowiedzcie się, jak rozwiązać ten problem korzystając z kilku sprawdzonych trików.
Śledzie mają gorzki posmak. Jak temu zaradzić?
Zdarza się, że śledzie z dodatkiem cebuli mają czasem gorzki posmak. Warto jednak dodać, że to nie wina śledzi, a cebuli. Trzeba więc przyrządzić ją we właściwy sposób przed dodaniem do filetów, a kłopot zostanie rozwiązany. Za ostry smak cebuli odpowiadają związki siarki i to zasadniczo one w kilkadziesiąt minut po rozdrobnieniu sprawiają, że cebula ma nieprzyjemną gorycz. Aby zahamować proces gorzknienia, warzywo po pokrojeniu warto zblanszować bądź sparzyć.
Jeśli więc masz zamiar ją zblanszować, przelej ją wrzącą wodą na sicie, a po 60 sekundach odsącz. Gdy natomiast chcesz skorzystać z drugiej taktyki, przełóż cebulę na sito i zwyczajnie przelej wrzątkiem. Dzięki temu jej smak złagodnieje i dodatkowo będzie ona bardziej miękka. Aby pozbyć się goryczki z cebuli, możesz ją także posolić, a następnie odstawić na parę minut. Przez ten czas przyprawa zmiękczy warzywo i zniweluje jej goryczkę.
Istnieje jeszcze jeden sposób na zneutralizowanie nieprzyjemnego posmaku cebuli. Rozdrobnione warzywo podgrzewaj przez 10 sekund w mikrofalówce. Gdy ją wyjmiesz, będzie miękka i utraci ostrość. Posiekane warzywo możesz też włożyć na kilka godzin do chłodziarki. W chłodnych warunkach proces gorzknienia zostanie wstrzymany. Ostatni, błyskawiczny trik na polepszenie smaku cebuli polega na umieszczeniu jej w zamrażalniku. Już po 3-4 minutach mrożenia warzywo złagodnieje i nie utraci cebulowego smaku.