Papryka należy do sezonowych specjałów. Można ją z sukcesem wykorzystać na wiele różnych sposobów. Znakomitym pomysłem jest zrobienie z niej smacznego sosu na zimę. Taki przysmak domowej roboty będzie rewelacyjnym dodatkiem do dipu, mięs, makaronów i serów.
Lato to ulubiona pora roku każdego smakosza. Właśnie w tym okresie możemy korzystać z dobrodziejstw, jakie daje nam natura. Pysznych sezonowych owoców i warzyw mamy wtedy pod dostatkiem. Warto przyrządzić z nich domowe przetwory na zimę. Dziś polecamy recepturę na wyśmienity i wyjątkowo aromatyczny sos paprykowy.
Co ciekawe, sos paprykowy świetnie sprawdzi się i na ciepło, i na zimno.
Sos paprykowy na zimę – przepis
Składniki:
1 szklanka cukru
3 kg czerwonej papryki
1 łyżka papryki ostrej
2 łyżki papryki słodkiej
4 łyżki soli
400 g koncentratu pomidorowego
2 papryczki chilli
1 kg cebuli
1 szklanka octu
2 łyżki wędzonej papryki
1 czosnek
Przygotowanie:
Opłukaj papryki, usuń gniazda nasienne i posieka je na mniejsze części. Papryczki chilli rozkrój na pół (nie wyrzucaj z nich pestek). Obierz czosnek i cebulę. Warzywa zmiksuj blenderem albo zmiel w maszynce do mielenia mięsa. Przełóż je do garnka, dodaj do nich przyprawy, ocet, a potem zagotuj. Całość gotuj przez około 25 minut. Po upływie tego czasu dodaj do sosu koncentrat, przemieszaj i gotuj jeszcze 5 minut. Gorący sos paprykowy umieść w czystych słoikach, dobrze je zakręć i postaw spodem do góry.