Kotlety przygotujesz w 15 minut. To świetna propozycja na pyszny i pożywny obiad, a ich zrobienie nie jest trudne. Kotlety jajeczne z podanego przepisu są delikatne i soczyste w środku, a smakiem mogą dorównać nawet długo smażonym potrawom z mięsa. Największym uznaniem cieszą się wypróbowane i szybkie przepisy. Tak jest w przypadku tej receptury. Kotlety zrobisz z ugotowanych na twardo jajek – będą idealne!
Możesz podawać je na różne sposoby
Kotlety jajeczne możesz podawać zarówno z ziemniakami (lub frytkami), jak i z ryżem, a obowiązkowym dodatkiem jest sałatka warzywna. Dodatkowo można polać je domowym sosem albo miksami warzywnymi. W ich smak trafnie wbudują się też zioła lub przyprawy (np. natka pietruszki, kolendra, koperek).
Kotlety jajeczne to niedroga potrawa, a przepis przypomina danie rodem z PRL-u. Kuchnia tamtych czasów charakteryzowała się rustykalnymi potrawami, które przygotowywano z tanich i ogólnodostępnych składników. Oprócz kotletów jajecznych przeważały śledzie, zimne nóżki, sałatka jarzynowa oraz wuzetka. Czasami fajnie jest korzystać z takich przepisów, bo mimo prostoty, smakiem oczarowują wszystkich łasuchów.
Oto przepis na kotlety jajeczne:
Składniki:
jajko ugotowane na twardo – 6 średnich sztuk
surowe jajko – 1 sztuka
bułka tarta – 2 płaskie łyżki
szczypiorek
sól – pół łyżeczki
pieprz – pół łyżeczki
olej – 1 łyżka
Przygotowanie:
Jajka ugotuj na twardo, po czym starannie obierz je ze skorupek i drobno posiekaj, na końcu przełóż do miski. Wbij do nich surowe jajko, następnie dodaj posiekany szczypiorek, a także pieprz i sól. Całość dokładnie pomieszaj, a z powstałej masy uformuj niewielkie kotlety. Wsyp bułkę tartą do płaskiego naczynia i obtaczaj w niej kotleciki. Gdy będą już przygotowane, wlej na patelnię olej (1 łyżkę). Poczekaj chwilę, aż dobrze się rozgrzeje i smaż kotlety z każdej strony (około 4 minuty z jednej). Usmażone kotlety najlepiej smakują z ziemniakami i domową mizerią.
Smacznego!