pomidorowa
fot. Pixabay

Dobrze przyrządzona pomidorówka potrafi wprawić nas w zachwyt. Niektórzy koneserzy mogliby ją jeść codziennie. Zazwyczaj tę zupę podaje się z ryżem lub makaronem. Tym razem stawiamy na kaszę jaglaną. Efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania, a prośby o dokładkę są niemal pewne.

Sposób na obłędną zupę pomidorową

Pomidorowa należy do grona najpopularniejszych specjałów w Polsce. Niektórzy lubią ją jeść z makaronem, a inni z ryżem. Mało kto pomyślałby, żeby dodać do niej kaszę jaglaną. Okazuje się, że potrawa z takim wyjątkowym dodatkiem może wiele zyskać. Sprawdź, jak zrobić pomidorówkę z kaszą jaglaną.

Składniki:
ugotowana kasza jaglana
4,5 l wody
por
4 pietruszki
2 cebule
4 listki laurowe
45 ml oliwy
10 suszonych pomidorów
seler korzeniowy z nacią
8 marchewek
lubczyk
200 g czerwonej soczewicy
ostra papryczka
8 ziaren ziela angielskiego
5 g wędzonej papryki
300 g koncentratu pomidorowego
śmietana
5 g imbiru w proszku
pieprz, sól

Przygotowanie:
Najpierw obierz i umyj włoszczyznę. Pietruszki i marchewki przekrój wzdłuż, a cebule obierz i opal nad palnikiem. Jarzyny włóż do garnka, dodaj soczewicę, suszone pomidory, posiekaną ostrą papryczką oraz natką selera i pietruszki. Całość zalej wodą i dodaj także przyprawy. Gotuj zupę na niewielkim gazie przez co najmniej 2 godziny. Pod koniec gotowania wydobądź warzywa i nać z bulionu. Wzbogać zupę o koncentrat pomidorowy. Litr zupy zmiksuj wraz z marchewkami, śmietaną i suszonymi pomidorami. Mieszankę przelej do garnka i spróbuj trochę – opcjonalnie dopraw. Gotową potrawę serwuj z ugotowaną kaszą jaglaną.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę

Autor tekstu: ShareInfo.pl

Wydawca strony ShareInfo.pl | Kategoria ogólna