Jeśli nie masz w kuchni specjalnej maszynki do mielenia niektórych produktów spożywczych, a pilnie chciałbyś zmielić biały ser np. do ciasta czy farszu na pierogi, możesz zrobić to bez użycia tego urządzenia. Istnieją pewne sposoby, dzięki którym z łatwością zmielisz twaróg. Sprawdź, na czym polega trik.
Aby przyrządzić smaczne pierogi z serem albo zrobić sernik, musimy użyć zmielonego białego sera. Jednak nie każdy dysponuje specjalną maszynką ułatwiającą jego dokładne zmielenie. Poznaj sposób na rozdrobnienie twarogu na równomierną masę. Patent nie zajmie ci dłużej niż kilka minut.
Jak zmielić twaróg bez maszynki?
Nie mając maszynki, możemy zmielić twaróg za pomocą widelca. Jednak, w przypadku gdy produktu mamy bardzo dużo, wówczas może to okazać się czasochłonne i zawiłe. Wtedy najlepiej sprawdzi się blender ręczny. Pod wpływem silnych obrotów ostrza, twaróg nabierze pożądanej gładkiej struktury. Jeśli nie masz blendera ręcznego, możesz równie dobrze użyć praski do ziemniaków, tłuczka do ziemniaków albo postarać się przecisnąć nabiał przez durszlak.
Jednolity twaróg jest świetną bazą do sernika, farszu do pierogów oraz pysznych past kanapkowych.
Przechowywanie twarogu
Tuż po zakupie, twaróg należy włożyć do lodówki. Produkt w niskiej temperaturze może spędzić najwyższej 2 dni.