Smażony karp w panierce to doskonałe rozwiązanie dla osób lubiących tradycyjne smaki. W ten sposób świąteczną rybę przyrządza się w co drugim polskim domu. Tomasz Strzelczyk również smaży dzwonka na patelni. Wcześniej namacza je w pewnej miksturze. Warto pójść jego śladem i zrobić to samo. Ta czynność przynosi ogromną korzyść. Polecamy przepis Strzelczyka na świątecznego karpia.
Przyrządź karpia na święta jak Strzelczyk
Jeśli zamierzasz smażyć karpia na Wigilię, przygotuj go tak jak sławny kucharz. Namocz rybę w solance. Zabieg ten pozwala usunąć zanieczyszczenia ze skóry, takie jak śluz. Po kilkunastu minutach kawałki mięsa należy odsączyć, osuszyć ręcznikiem kuchennym i otulić w panierce, a potem usmażyć na patelni.
Przepis Strzelczyka na smażonego karpia
Składniki:
1 karp
2 łyżki mąki ziemniaczanej
pieprz, sól
1 łyżka bułki tartej
3 łyżki mąki pszennej
olej do smażenia
Przygotowanie:
Karpia umieść na desce. Odkrój łeb, a ze skóry zeskrob łuski za pomocą tępej strony noża. Po oczyszczeniu podziel rybę na dzwonka i ewentualnie jeszcze na pół.
Przygotuj solankę z 2 litrów wody i 5 łyżek soli. Zanurz w niej kawałki ryby na około 15 minut. Potem wyciągnij je, opłucz i osusz. Karpia posyp pieprzem i solą.
Wymieszaj bułkę z mąką ziemniaczaną i mąką pszenną.
Patelnię ustaw na średnim palniku i rozgrzej na niej olej. Porcje mięsa panieruj i smaż z każdej strony (najpierw skórą do dołu), aż się zarumienią. Wykładaj je na talerz wyściełany ręcznikiem kuchennym.
Polecamy też przepis Magdy Gessler na bigos szlachecki.