Szaszłyki z makaronu to genialna i przepyszna alternatywa tych klasycznych. Są ekspresowe w przygotowaniu, a w dodatku wyśmienite w smaku. Poznaj przepis.
Jeśli nie jadłeś jeszcze szaszłyków z makaronu to koniecznie ich wypróbuj, bo naprawdę warto. Przepis jest szybki i łatwy, składa się z kilku składników. To idealny pomysł na kolację czy podwieczorek, ale także jako przystawka na imprezę.
Szaszłyki z makaronu – tak smacznych jeszcze nie jadłeś. Przepis
Składniki:
» 1 szklanka makaronu rigatoni
» 1 łyżeczka soli
» kilka plastrów boczku wędzonego
» 1/4 szklanki sosu pomidorowego
» pół szklanki sera żółtego startego
» 1 pomidor
Przygotowanie:
Ugotuj makaron w osolonej wodzie al dente. Odcedź i odstaw do lekkiego przestudzenia. Boczek pokrój na kilka drobnych części, następnie zetrzyj ser i pokrój w plastry pomidora. Sos pomidorowy możesz zrobić z koncentratu i ketchupu.
Makaron nakłuwaj na patyczki do szaszłyków w kolejności: makaron, plaster boczku, plaster pomidora. Układaj szaszłyki w naczyniu żaroodpornym, a potem posmaruj je sosem pomidorowym. Posyp całość startym serem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez 15 minut, aż ser się zarumieni. Jeśli chcesz możesz posypać szaszłyki odrobiną bazylii.
I gotowe, smacznego!