Surówka wcale nie musi być nudna. Wystarczy trochę poeksperymentować i wyczarujemy coś naprawdę niebywałego i pełnego smaku.
Surówka z pora, to rewelacyjny dodatek do obiadu. Dominuje w niej nie tylko por, lecz także starannie dobrana kompozycja innych składników m.in. jabłko, marchewka, aromatyczne przyprawy i smakowity sos, który z pewnością ucieszy nasze kubki smakowe. Surówka jest bogactwem wartościowych witamin, związków odżywczych i błonnika. Dziś prezentujemy bardzo prostą recepturę na surówkę z pora i jabłek.
Potrawę można wykonać z różnych warzyw i owoców. Warto sięgnąć po pora i jabłko. Chociaż por to skromne warzywo przez wielu marginalizowane w kuchni ma szereg walorów – nie tylko smakowych, lecz także zdrowotnych.
Jakie wartości zdrowotne ma por?
Por jest niskokaloryczny, więc z sukcesem może być spożywany przez osoby, które są na diecie. Znajduje się w nim dużo błonnika, a także allicyny, które regulują ciśnienie tętnicze krwi.
Jak możemy go zastosować w kuchni?
Surowe warzywo nadaje się przede wszystkim do surówek, sałatek, a w postaci gotowanej może być składnikiem zup (np. rosołu), sosów i tart. Z kolei jego wartościowe liście mogą służyć do przyrządzania zdrowotnych naparów.
Receptura na surówkę z pora
Składniki:
1 jabłko
1 por
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 marchewka
sól
2 łyżki majonezu
pieprz
Przygotowanie:
Umyj pora i drobno go pokrój (np. w talarki). Następnie przełóż go na sitko i zalej wrzącą wodą, wówczas będzie miał łagodniejszy smak, ale ten etap możesz pominąć. Starannie odsącz z go wody i umieść w większej misce. Obrane jabłko zetrzyj na tarce, podobnie zrób z marchewką. Przełóż składniki do miski, w której znajduje się por. Przyrządzenie sosu, rozpocznij od połączenia majonezu oraz śmietany (albo jogurtu naturalnego). Gotowym sosem polej surówkę i dokładnie ją przemieszaj. Na końcu dopraw jeszcze solą i pieprzem (najlepiej świeżo zmielonym). Smak dania wspaniale podkręci także dodatek świeżej natki pietruszki.