Delikatny i aksamitny sernik z przepisu Heni Foks to najlepsza propozycja na deser w jesienne i zimowe popołudnia. Jest łatwy w wykonaniu i przebija smakiem wiele podobnych wypieków. Zawiera pewien składnik, który może być dla niektórych osób niemałym zaskoczeniem. To dynia. Wystarczy owoc zamienić w purée, a potem wrzucić do miski z resztą składników i połączyć. Sernik z jesienną wkładką przypadnie do gustu absolutnie wszystkim.
REKLAMA
Urodziny, jubileusze, spotkania rodzinne czy inne imprezy wymagają unikatowej scenografii. Na wystawnym stole powinno wylądować dobre ciasto. Nawet jubilat nie zaprotestuje, gdy zamiast klasycznego tortu ze świeczkami dostanie taki apetyczny sernik z czekoladą. Jest niewiarygodnie wilgotny, miękki i puszysty. Każdy zadurzy się w jego smaku po same uszy.
Dynia to królowa jesiennego stołu. Można z niej przygotować tyle potraw, ile pestek mieści się w jej środku. Jej kulinarne możliwości docenią fani sernika. Mus z tego warzywa zagra pierwsze skrzypce twarogowym wypieku. Odkryj jego sekret! Przepis sławnej YouTube’rki Heni Foks podbija internet.
REKLAMA
Przepis Heni na sernik jesienny
Składniki:
2 torebki budyniu (po 40 g każdy)
1 kg sera z wiaderka
1 szklanka cukru
100 ml oleju
4 jajka
200 ml purée z dyni
herbatniki
Polewa:
2 łyżki śmietanki lub mleka
pół tabliczki czekolady
Sposób przygotowania:
W naczyniu umieść twaróg, budynie w proszku, olej, purée, jajka i cukier. Wszystkie składniki starannie wymieszaj na gładką i jednolitą masę. Blachę o wymiarach 27 x 17 cm wyłóż pergaminem. Na jej dnie układaj kruche ciasteczka. Przelej sernikową masę do środka i wyrównaj. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C i piecz przez 60 minut. Po tym czasie udekoruj wypiek polewą czekoladową. Zrobisz ją z 1/2 tabliczki czekolady i śmietanki lub mleka. Oba składniki podgrzej w misce, a potem płynną masą polej sernik z wierzchu, tworząc kratkę.
REKLAMA