Aby uzyskać obfite zbiory, kluczowa jest odpowiednia pielęgnacja. Każdy, kto hoduje rośliny (bez względu na to, czy w ogrodzie, czy na balkonie) na pewno o tym wie. Wiosna to czas, kiedy na wielu rabatkach zaczynają pojawiać się hobbystyczne plantacje pomidorów. Kto za nimi nie przepada? Mało jest takich osób. Ta wiekowa receptura na ekologiczny nawóz do tych roślin pomoże Ci uzyskać duże, piękne i mocno czerwone plony.
Pomidorom trzeba zapewnić właściwe warunki do uprawy. Wyrosną zarówno na działce, jak i w ogrodzie czy na balkonie. Aby dobrze się rozwijały, potrzebują głównie nieograniczonego dostępu do światła. Warto więc ulokować je w nasłonecznionym miejscu. Jeżeli trzymamy je w domu, to najlepiej postawić je na parapecie od strony południowej. Identycznie jest z balkonem.
Pomidory preferują glebę zasadową, która musi być także wilgotna i żyzna. Dobrze, aby podlewanie było obfite, koniecznie pod krzakiem. Lepiej nie zraszać liści i łodyg, bo może to sprzyjać roznoszeniu chorób grzybowych. Kluczowy jest również nawóz do tych roślin – najlepszy będzie ekologiczny.
Naturalny nawóz do pomidorów
Ten domowy patent na nawożenie pomidorów sprawdzi się fantastycznie! Uzyskacie bardzo gigantyczne, zdrowe zbiory. To starodawny sposób, który doceniały nasze babcie. Jak przyrządzić domowy „wzmacniacz” do pomidorów? To nic trudnego! Wystarczy wymieszać ze sobą 3 eko-produkty: popiół z komina, łupiny z cebuli oraz posiekane, świeże pokrzywy.
Dlaczego właśnie taki zestaw?
Popiół wpływa korzystnie na strukturę gleby. Przyspiesza rozwój flory bakteryjnej obfitującej w azot. Łupiny cebuli są źródłem potasu, wapnia, żelaza i wielu przeciwutleniaczy. Pomagają roślinom w rozwoju, a ich liście stają się bardziej urodzajne. Pokrzywa natomiast daje pomidorom to, czego potrzebują: żelazo, magnez, krzem, potas, azot, wapń i szereg innych witamin oraz antyoksydantów. To dzięki nim owoce są smaczne i jest ich dużo.
Przepis do domowy nawóz do pomidorów
Składniki:
0,5 kg popiołu
10 litrów wody
10 pokrzyw bez korzeni
2 garści łupin z cebuli
Przygotowanie:
Do sporego garnka wlewamy wodę, wrzucamy łupiny z cebuli, popiół drzewny i pokrzywę (możemy ją dodać w całości albo pokroić, pamiętajmy, aby oderwać wcześniej korzenie). Całość gotujemy na niewielkim gazie przez mniej więcej 20 minut. Potem zdejmujemy z ognia i studzimy przez noc. Rankiem przelewamy miksturę do butelek, a pozostałości odcedzamy i wyrzucamy. Takim nawozem zasilamy pomidory 2 razy w tygodniu.
Przeczytaj też: Usuń pień po ściętym drzewie bez wykopywania. Wystarczy 1 trik