Fala upałów przechodzi przez Polskę. Powinniśmy częściej sięgać po wodę do picia i zwracać uwagę na dietę. Powinna być lekkostrawna i zdrowa. Przygotowanie na obiad chłodnika ogórkowego to najlepszy możliwy pomysł. Orzeźwiającą i pyszną zupą naje się cała rodzina. Wszystkie niezbędne składniki do stworzenia tej potrawy są tanie i łatwo dostępne. Latem grzechem byłoby zaprzepaścić taki dobry przepis. Chłodnik ogórkowy idealnie sprawdzi się na upały.
W tym chłodniku prym wiodą ogórki, ale niezbędne są też inne składniki, m.in. maślanka czy ziemniaki. Chłodnik na botwince tradycyjnie podaje się z jajkiem ugotowanym na twardo i tutaj też nie mogło być inaczej. Smaku kompozycji nadaje boczek i przyprawy. Zobacz, czy masz wszystkie składniki z poniższej listy. Jeśli tak, to możesz zacząć przyrządzać chłodnik dla siebie i domowników.
Przepis na chłodnik z ogórków
Składniki:
2 szklanki maślanki,
2 świeże ogórki,
2 ząbki czosnku,
4 łyżki śmietany 18%,
1 duża cebula,
150 g boczku,
4 ziemniaki,
szczypiorek i koperek,
pieprz i sól,
4 jajka na twardo.
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy do miękkości. Jajka gotujemy na twardo. Cebulę kroimy w kosteczkę i podobnie rozdrabniamy boczek. Wędlinę przesmażamy na patelni i dorzucamy cebulkę. Ogórki ścieramy na większych oczkach tarki.
Łączymy je z przeciśniętym czosnkiem, doprawiamy pieprzem i solą. Dokładamy śmietanę oraz maślankę, ponownie mieszamy. Opcjonalnie dosładzamy szczyptą cukru. Chodnik wstawiamy do chłodziarki.
Do boczku dodajemy miękkie i odcedzone kartofle, mieszamy. Dorzucamy posiekany szczypiorek i znów mieszamy.
Schłodzone danie przekładamy na talerze, kładziemy trochę podsmażonych ziemniaków z wędliną. Oprószamy koperkiem i serwujemy z połówkami jajka.
Ewentualnie dodajemy jeszcze małą porcję śmietany i podajemy. Smacznego.