REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaTen chłodnik z ogórka robię całe lato. Nikt nie odmawia dokładki

Ten chłodnik z ogórka robię całe lato. Nikt nie odmawia dokładki

chłodnik ogórkowy
fot. screen Youtube / @SbornikReceptov

Fala upałów przechodzi przez Polskę. Powinniśmy częściej sięgać po wodę do picia i zwracać uwagę na dietę. Powinna być lekkostrawna i zdrowa. Przygotowanie na obiad chłodnika ogórkowego to najlepszy możliwy pomysł. Orzeźwiającą i pyszną zupą naje się cała rodzina. Wszystkie niezbędne składniki do stworzenia tej potrawy są tanie i łatwo dostępne. Latem grzechem byłoby zaprzepaścić taki dobry przepis. Chłodnik ogórkowy idealnie sprawdzi się na upały.

REKLAMA

W tym chłodniku prym wiodą ogórki, ale niezbędne są też inne składniki, m.in. maślanka czy ziemniaki. Chłodnik na botwince tradycyjnie podaje się z jajkiem ugotowanym na twardo i tutaj też nie mogło być inaczej. Smaku kompozycji nadaje boczek i przyprawy. Zobacz, czy masz wszystkie składniki z poniższej listy. Jeśli tak, to możesz zacząć przyrządzać chłodnik dla siebie i domowników.

Przepis na chłodnik z ogórków

Składniki:
2 szklanki maślanki,
2 świeże ogórki,
2 ząbki czosnku,
4 łyżki śmietany 18%,
1 duża cebula,
150 g boczku,
4 ziemniaki,
szczypiorek i koperek,
pieprz i sól,
4 jajka na twardo.

Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy do miękkości. Jajka gotujemy na twardo. Cebulę kroimy w kosteczkę i podobnie rozdrabniamy boczek. Wędlinę przesmażamy na patelni i dorzucamy cebulkę. Ogórki ścieramy na większych oczkach tarki.

REKLAMA

Łączymy je z przeciśniętym czosnkiem, doprawiamy pieprzem i solą. Dokładamy śmietanę oraz maślankę, ponownie mieszamy. Opcjonalnie dosładzamy szczyptą cukru. Chodnik wstawiamy do chłodziarki.

Do boczku dodajemy miękkie i odcedzone kartofle, mieszamy. Dorzucamy posiekany szczypiorek i znów mieszamy.

Schłodzone danie przekładamy na talerze, kładziemy trochę podsmażonych ziemniaków z wędliną. Oprószamy koperkiem i serwujemy z połówkami jajka.

REKLAMA

Ewentualnie dodajemy jeszcze małą porcję śmietany i podajemy. Smacznego.

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA