W każdym domu na pewno znajdą się miłośnicy naleśników. Jeśli ty też jesteś ich wiernym fanem, to mamy dla ciebie cudowną niespodziankę. Kapitalna receptura na ser do słynnych placuszków już czeka. Przyrządź go tak, jak robiła to moja mama, a nie pożałujesz. W mojej rodzinie wszystkim naleśniki bardzo smakowały i mało kto odmawiał sobie dokładki. Do dziś mile wspominam tę potrawę i sama przyrządzam ją w identyczny sposób. Cieszy się ogromnym powodzeniem. Ser ma delikatną, kremową konsystencję i wprost rozpływa się w ustach. W połączeniu z naleśnikami smakuje mistrzowsko.
Naleśniki na słodko? Tylko z dodatkiem białego sera
Naleśniki możemy przyrządzać na wiele sposobów. Wariant wytrawny, z dodatkiem mięs też jest niczego sobie. Ale to słodkie naleśniki z serkiem skradły kubki smakowe milionów osób na całym świecie. Wielu osobom przywodzą na myśl smak dzieciństwa.
Naleśniki na słodko zawsze przygotowuję według bezbłędnego przepisu mojej mamy. Ty także możesz stać się mistrzem w robieniu tej potrawy. Słodki farsz na bazie białego sera pachnie wanilią i ma przyjemnie kremową teksturę. Grzechem byłoby go nie spróbować.
Naleśniki ze słodkim serem – przepis krok po kroku
Składniki na ser:
1 kg białego sera
kilka kropli wanilii
1 szklanka śmietanki 30%
1 szklanka cukru
cukier puder
olej
Składniki na naleśniki:
3 jajka
2 szklanki mąki pszennej
4 łyżki masła
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
3 łyżki cukru
sól
olej do smażenia
Opis przygotowania:
Do naczynia przesiej mąkę i wbij jajka. Dodaj szklankę mleka, odrobinę soli i 3 łyżki cukru. Wszystkie składniki mieszaj robotem, a potem wlej rozpuszczone masło, znów miksuj.
Teraz przyrządź farsz serowy do naleśników. Do naczynia z twarogiem dodaj śmietankę, cukier i parę kropli aromatu waniliowego. Całość starannie wymieszaj. Zabierz się za smażenie naleśników.
Placuszki powinny być złociste z obu stron. Po usmażeniu na każdą sztukę umieszczaj ser i potrawę możesz już serwować. Jeśli chcesz, to posyp je z wierzchu cukrem pudrem. Ser ma delikatny i kremowy smak, więc idealnie komponuje się z puszystymi naleśnikami. Tak dobrej potrawy nie serwują w żadnej restauracji.