To ciasto doprowadza do szaleństwa każdego, kto go spróbuje choć raz. Jest przepyszne w smaku, a to za sprawą pewnego składnika. Sprawdź i koniecznie wypróbuj przepisu.
Obłędny wypiek zrobisz dosłownie w 15 minut. Składa się z prostych i łatwo dostępnych składników. Jeden z nich sprawia, że ciasto ma niesamowicie pyszny smak. Jak tylko spróbujesz, to oszalejesz na punkcie tego wypieku.
To ciasto doprowadza do szaleństwa swoim smakiem. Przepis
Ciasto jest bardzo puszyste i lekkie, ale cały aromat i smak nadaje mu pewien nietypowy składnik. Chodzi tutaj o gruszki w syropie. Owoce w połączeniu z mięciutkim ciastem tworzą prawdziwy raj dla podniebienia.
Składniki:
Masa gęsta:
» 1 jajko
» 50 g cukru
» 15 g cukru waniliowego
» 15 g skrobi kukurydzianej
250 ml mleka
Masa płynna:
» 2 jajka
» 100 g cukru
» szczypta soli
» 100 ml mleka
» 50 ml oleju roślinnego
» 220 g mąki
» 1 łyżeczka proszku do pieczenia
» 300 g gruszek w syropie
Przygotowanie:
Do garnka wbij 1 jajko, dodaj cukier, cukier wanilinowy oraz skrobię kukurydzianą, następnie podgrzewaj na średnim ogniu i miksuj, aż uzyskasz jednolitą masę. Zdejmij z ognia i dodaj 250 ml mleka, wymieszaj, a potem ponownie podgrzewaj i mieszaj, aż masa zgęstnieje. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
Do miski wbij jajka, dodaj cukier i szczyptę soli, następnie ubijaj przez około 5 minut na puszystą masę. Dodaj mleko i olej, zmiksuj, a potem dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Gruszki pokrój w ćwiartki, następnie dodaj do masy. Delikatnie wymieszaj, a potem przełóż ciasto na blaszkę z papierem do pieczenia.
Przestudzoną, gęstą masę przełóż do rękawa cukierniczego, następnie nałóż kilka warstw cienkich paseczków na cieście. Wstaw do piekarnika – 170 stopni i piecz przez około 40-45 minut do suchego patyczka.
I gotowe, smacznego!