REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaTo ciasto doprowadza do szaleństwa! Ma 1 nietypowy składnik

To ciasto doprowadza do szaleństwa! Ma 1 nietypowy składnik

To ciasto doprowadza do szaleństwa
YouTube Screen | Immer Appetitlich

To ciasto doprowadza do szaleństwa każdego, kto go spróbuje choć raz. Jest przepyszne w smaku, a to za sprawą pewnego składnika. Sprawdź i koniecznie wypróbuj przepisu.

REKLAMA

Obłędny wypiek zrobisz dosłownie w 15 minut. Składa się z prostych i łatwo dostępnych składników. Jeden z nich sprawia, że ciasto ma niesamowicie pyszny smak. Jak tylko spróbujesz, to oszalejesz na punkcie tego wypieku.

To ciasto doprowadza do szaleństwa swoim smakiem. Przepis

To ciasto doprowadza do szaleństwa
YouTube Screen | Immer Appetitlich

Ciasto jest bardzo puszyste i lekkie, ale cały aromat i smak nadaje mu pewien nietypowy składnik. Chodzi tutaj o gruszki w syropie. Owoce w połączeniu z mięciutkim ciastem tworzą prawdziwy raj dla podniebienia.

Składniki:

Masa gęsta:

» 1 jajko
» 50 g cukru
» 15 g cukru waniliowego
» 15 g skrobi kukurydzianej
250 ml mleka

Masa płynna:

» 2 jajka
» 100 g cukru
» szczypta soli
» 100 ml mleka
» 50 ml oleju roślinnego
»  220 g mąki
» 1 łyżeczka proszku do pieczenia
» 300 g gruszek w syropie

Przygotowanie:

Do garnka wbij 1 jajko, dodaj cukier, cukier wanilinowy oraz skrobię kukurydzianą, następnie podgrzewaj na średnim ogniu i miksuj, aż uzyskasz jednolitą masę. Zdejmij z ognia i dodaj 250 ml mleka,  wymieszaj, a potem ponownie podgrzewaj i mieszaj, aż masa zgęstnieje. Odstaw do całkowitego wystudzenia.

Do miski wbij jajka, dodaj cukier i szczyptę soli, następnie ubijaj przez około 5 minut na puszystą masę. Dodaj mleko i olej, zmiksuj, a potem dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Gruszki pokrój w ćwiartki, następnie dodaj do masy. Delikatnie wymieszaj, a potem przełóż ciasto na blaszkę z papierem do pieczenia.

Przestudzoną, gęstą masę przełóż do rękawa cukierniczego, następnie nałóż kilka warstw cienkich paseczków na cieście. Wstaw do piekarnika – 170 stopni i piecz przez około 40-45 minut do suchego patyczka.

I gotowe, smacznego!

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Kornelia
Kornelia to Absolwentka Kosmetologii ze specjalizacją Nutrikosmetologia. Redaktorka strony ShareInfo.pl z wyjątkową pasją do odkrywania i dzielenia się wiedzą na różnorodne tematy, które inspirują ją na co dzień. Uwielbia zgłębiać tajemnice alchemii oraz naturalnej medycyny, odkrywając dawne, często zapomniane metody i pielęgnacji zdrowia. Na ShareInfo.pl dzieli się swoją wiedzą i pasją, inspirując czytelników do odkrywania piękna natury, zdrowego stylu życia, fascynujących tajemnic kulinarnych oraz zaskakujących przepisów.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA