Torcik Bananowe Niebo to marzenie każdego łasucha. Zrobisz bez pieczenia

torcik bez pieczenia bananowe niebo
fot. screen Youtube / Mała Cukierenka

Bananowe Niebo to pyszny, kremowy i wilgotny torcik składający się z biszkoptów, dwóch słodkich kremów z budyniem i kakao, samych bananów, a także bitej śmietany. Wszystkie warstwy idealnie się ze sobą komponują, tworząc fenomenalny deser na każdą okazję. Torcik z nutą wanilii, rumu i kakao skradnie serca wszystkich łakomczuchów – zarówno tych małych, jak i dużych. Sposób wykonania specjału nie powinien przysporzyć problemów nawet cukiernikom amatorom. Powstaje z samych niewyszukanych składników i nie wymaga pieczenia. Apetycznie się prezentuje i ucieszy każdego swym wyglądem i smakiem. Wypróbuj ten przepis.

REKLAMA

Kremowy tort z bananami na biszkoptach możesz przygotować na różne uroczystości: urodziny, imieniny czy jubileusze. Uświetni każdą imprezę i zniknie z blaszki momentalnie. Przepis pochodzi z kanału Mała Cukierenka na YouTube.

Jak przygotować torcik Bananowe Niebo bez pieczenia? Przepis

Składniki:
Krem:
80 g cukru kryształu
1 paczka budyniu waniliowego bez cukru
250 g miękkiego masła (w temp. pokojowej)
500 ml mleka
15 g mąki kartoflanej
20 g kakao bez cukru
1 paczka cukru z prawdziwą wanilią

Dodatkowo:
2 średnie banany (waga ze skórką ok. 250 g)
ok. 220 g podłużnych biszkoptów
sok z 1/2 cytryny

REKLAMA

Do nasączenia:
60-70 ml rumu
ok. 160 ml mleka

Wierzch:
1 łyżka cukru pudru
300 ml zimnej śmietanki kremówki 30% bądź 36%
1 łyżeczka fixu do śmietany (można pominąć)
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
kakao do posypania

Przygotowanie:
Budyń do kremu:
Do rondelka wlej mleko w ilości ok. 300 ml, wsyp cukier i umieść na gazie, zagotuj. Do reszty nabiału wsyp budyń w proszku, mąkę kartoflaną i dobrze zamieszaj, aby pozbyć się grudek. Potem mieszankę przelej do gotującego się mleka, mieszaj na gęstą masę. Jak tylko się zagotuje, przykręć gaz najmocniej jak się da i gotuj przez ok. 2 minuty, czasami zamieszaj. Odstaw z palnika, przykryj folią spożywczą na dotyk i ostudź do temp. pokojowej.

REKLAMA

Krem:
Do naczynia wrzuć miękkie masło, wsyp cukier z wanilią i miksuj robotem przez 2-3 minuty. Potem w 3-4 porcjach łącz z chłodnym budyniem i po każdym dodaniu ucieraj mikserem na średnich obrotach na jednolitą masę. Podziel ją na dwie jednakowe porcje i jedną z nich połącz z kakao, wymieszaj robotem na niewielkich obrotach do połączenia.

Składanie deseru:
Produkty do nasączenia wymieszaj, a banany obierz i pokrój w talarki, a potem obficie skrop sokiem z cytrusa. Dno okrągłej blaszki (średnica 21 cm) wyłóż pergaminem i umieść tam jeden poziom biszkoptów. Ciasteczka nasącz i rozprowadź jasną masę, wygładź. Znów przykryj ją biszkoptami, a po chwili nanieś na nie poncz. Rozmieść kakaowy krem, wygładź. Na nim rozlokuj banany i delikatnie wciśnij je w masę.

REKLAMA

Na wierzchu tortu znajdzie się masa śmietankowa. Aby ją zrobić, musisz ubić śmietankę z cukrem waniliowym, cukrem pudrem i fixem, a potem równo rozsmarować ją na deserze w formie. Z wierzchu oprósz go niewielką ilością kakao i włóż do chłodziarki na całą noc. Po tym czasie tort delikatnie wyciągnij z formy i za pomocą noża oddziel go od ramion tortownicy i deser umieść na paterze. Smacznego.

Podziel się: