Tych produktów nie należy wkładać do mikrofali. Grozi to tragedią

mikrofalówka

REKLAMA

Mikrofalówka jest bardzo praktyczna, ponieważ można w niej szybko i łatwo podgrzać, rozmrozić, a nawet grillować jedzenie. Jednak, niektórych produktów lepiej tam nie wkładać. O jakie produkty chodzi?

Kuchenka mikrofalowa jest użyteczna, ale nie nadaje się do wszystkiego. Są osoby, które rozmrażają w urządzeniu produkty spożywcze, a inni przygotowują w niej przekąski albo tosty. Jednak podgrzewanie niektórych produktów, może skończyć się tragedią.

REKLAMA

Chyba każdy wie, że nie wolno wkładać do jej wnętrza przedmiotów metalowych. W takim przypadku część artykułów spożywczych, także nie jest odpowiednia do podgrzewania w kuchence. Urządzenie nie powinno służyć do podgrzewania owoców, ponieważ niektóre z nich mogą nawet eksplodować (np. winogrono). Owoców w postaci suszonej również nie należy wkładać do mikrofalówki, bo wnętrze będzie po prostu zanieczyszczone ich resztkami i ciężko jest potem je usunąć.

Ostre papryczki uwypuklają smak niektórych potraw, ale nie warto ich umieszczać w urządzeniu. Obecna w nich kapsaicyna, w trakcie podgrzewania zaczyna się ulatniać, co sprawia, że po otwarciu kuchenki para z tym ostrym składnikiem może się wprost rozpylić – wprost na twarz, powodując m.in. podrażnienie oczu, gardła.

REKLAMA

Nabiał surowy, tak samo jak gotowany pod wpływem podgrzewania w mikrofalówce może wybuchnąć. Jest to wywołane brakiem odpływu dla pary. Kuchenka mikrofalowa nie powinna być też wykorzystywana do podgrzewania wody. Kiedy woda osiąga temperaturę wyższą niż 100 stopni Celsjusza, włożenie do niej saszetki herbaty, może powodować wybuch gorącego płynu. Aby do tego nie dopuścić, trzeba ulokować w niej obojętnie jaki dodatek, np. wspomnianą torebkę herbaty.

Pozostałe produkty, których nie należy wkładać do mikrofali:

jajka (jeśli chcemy je ugotować na twardo, mogą wówczas eksplodować),
– szpinak, buraki i seler (zawierają azotany, a podgrzewanie w mikrofalówce sprawia, że z azotanów mogą powstawać rakotwórcze nitrozoaminy),
-zamrożone mięso (małe części mięsa mogą się natychmiast zacząć gotować, a większe pozostaną wciąż zamarznięte. Nierównomierne ogrzewanie mięsa to idealna okazja do szerzenia się patogenów),
-duszone grzyby (podczas podgrzewania zmienia się skład białek, co powoduje, że grzyby stają się jeszcze bardziej ciężkostrawne),
-sprzęty i przedmioty, takie jak: zdobione talerze i kubki, metal, naczynia ze styropianu i plastiku, folia aluminiowa.

Podziel się: