Zupę tajską można przyrządzić na różne sposoby. Kto jej skosztował, wie, że to prawdziwa uczta dla podniebienia. Dziś przygotowaliśmy przepis na zupę tajską na bazie kurczaka.
Tradycyjny rosół warto czasami zamienić na coś bardziej orientalnego. Fantastycznym pomysłem jest zrobienie egzotycznej zupy tajskiej. Zaskocz bliskich nietypową potrawą, która będzie równie sycąca. Zupa tajska z kurczakiem to znakomity pomysł na pierwsze danie na świąteczny obiad.
Składniki:
300 g piersi z kurczaka
200 g makaronu ryżowego
papryka żółta
2 papryki czerwone
kostka bulionu warzywnego
pasta curry
1 cebula
30 g oliwy z oliwek
1 cukinia
200 g mleczka kokosowego
Wykonanie:
Makaron przełóż do garnka, zalej letnią wodą i odstaw na 10 minut. Wlej do garnka oliwę, dodaj pastę curry i wszystko podsmaż. Potem do garnka dodaj rozdrobnioną cebulę i kurczaka posiekanego w kostkę – wszystko smaż ok. 3 minuty. Dodaj paprykę i cukinię pokrojone w cienkie paski, smaż przez 2 minuty. W kolejnym kroku wlej gorący bulion i gotuj przez chwilę. Dodaj do zupy makaron i gotuj wszystko przez kwadrans. Na koniec wlej do dania mleko kokosowe, zamieszaj i zdejmij z palnika. Oprósz danie posiekanym szczypiorkiem i skrop limonką. Ozdób gałązką świeżej pietruszki.