Zupa grzybowa na dobre wpisała się w tradycję polskiej kuchni. Gdy ugotujesz ją na świeżych grzybach, będzie smakować wybornie. Fanem tej potrawy jest Robert Makłowicz. Kucharz zdradził swój sposób na przygotowanie pysznej potrawy. Jej smak ulepszył 1 dodatkiem, przez co różnica w smaku jest kolosalna. Poznaj przepis Makłowicza na wyśmienitą i aromatyczną zupę grzybową.
Na zupę grzybową Makłowicz wybiera świeże prawdziwki. Wraz z bulionem, warzywami, przyprawami stworzył pyszną i aromatyczną kombinację smaków. Kucharz eksponuje smak leśnych grzybów nutą porto. Ten typ słodkiego wina jest często używany do potraw mięsnych, zup i deserów.
Porto produkowane w jednym z portugalskich regionów i już dawno temu zyskało ogromną popularność w Europie i na świecie. Doświadczeni kucharze korzystają z walorów tego szlachetnego trunku i z powodzeniem dodają go do swoich dań. Makłowicz robi to samo. Jego pomysł na dodanie do zupy grzybowej kieliszka porto okazał się strzałem w dziesiątkę.
Przepis Roberta Makłowicza na zupę grzybową
Składniki:
1 litr bulionu warzywnego,
pół kilograma świeżych prawdziwków,
1 cebula,
1 łyżka masła,
1 łyżka mąki pszennej,
koperek,
natka pietruszki,
pieprz i sól do smaku,
1 kieliszek porto,
pół szklanki śmietanki kremówki,
2 żółtka.
Wykonanie:
Oczyszczamy grzyby z zabrudzeń i kroimy na mniejsze części. Cebulę siekamy i szklimy na maśle, a potem wrzucamy prawdziwki i wszystko smażymy przez 10-12 min, grzyby mają się lekko zezłocić. Przed końcem smażenia dodajemy pieprz, sól i łyżkę mąki. Mieszamy i sukcesywnie zalewamy mieszankę bulionem jarzynowym, znów łączymy, by uniknąć grudek. Dolewamy porto i gotujemy zupę przez pół godziny na średnim gazie.
W osobnym naczyniu łączymy kremówkę z żółtkami i stopniowo przelewamy do garnka, bez przerwy mieszając na małym ogniu. Danie oprószamy zieleniną i podajemy z ziemniakami lub chlebem, smacznego.