mięso na kotlety schabowe
fot. Pixabay

Kotlety schabowe to niezwykle popularna i uwielbiana przez większość osób potrawa. Nic dziwnego, mięso otoczone złocistą panierką może przyprawiać o zawrót głowy. Pojawia się na talerzach Polaków wyjątkowo często. Z tego względu łatwo poczuć nudę – przecież trudno jeść ciągle to samo. Dlatego przedstawiamy 2 receptury na schabowe w panierce bez bułki tartej.

Jeśli masz już dość schabowych otoczonych panierką z bułki tartej, przygotuj kotlety w zupełnie nowej wersji. Wyśmienitą panierkę przyrządzisz z płatków owsianych – wartościowego źródła błonnika i minerałów. Dodatkowym atutem jest ich wyjątkowy smak. Sprawdź poniższe przepisy na schabowe w innym stylu.

Receptura na kotlety schabowe w płatkach owsianych

Składniki:
2 szklanki płatków owsianych
2 jajka
2 łyżki musztardy
500 g schabu
pieprz i sól
olej

Przygotowanie:
Oczyść schab z przerostów i białych żyłek. Podziel go na cztery równe plastry i każdy z nich delikatnie rozbij tłuczkiem. Kawałki z obydwu stron posmaruj musztardą. Wbij do miski jajka, dodaj do nich szczyptę soli, pieprzu, a na końcu roztrzep. Zanurzaj w nich kawałki mięsa, a następnie panieruj w płatkach owsianych. Tak postępuj ze wszystkimi porcjami schabu. Układaj je na rozgrzanym tłuszczu i smaż z dwóch stron do momentu, aż zrobią się złociste.

Receptura na kotlety schabowe po parysku

Składniki:
2 jajka
500 g schabu
mąka pszenna
suszona natka pietruszki
pieprz i sól
olej

Przygotowanie:
Oczyść mięso z białych żyłek. Pokrój je na 4 równe części i osusz ręcznikiem papierowym – to sprawi, że panierką będzie lepiej przystawać do mięsa. Jajka z pieprzem oraz solą roztrzep w misce. Na osobnym talerzyku rozsyp mąkę. Oprósz mięso odrobiną czarnego pieprzu i suszoną natką pietruszki. Obtocz każdy kawałek w mące, a potem zanurz w rozmąconym jajku. Smaż kotlety z dwóch stron na rozgrzanym tłuszczu, a gdy będą złociste – wyłóż je na talerz. Smacznego.

Udostępnij:

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę