zupa pomidorowa
fot. Pixabay

Czy przygotowywana przez was zupa pomidorowa zawsze wychodzi perfekcyjna? Czy jesteście zadowoleni z jej apetycznego wyglądu i smaku? Chociaż nietrudno ją ugotować, ma kilka swoich tajników. Czy wiecie np. w którym momencie należy dodać do niej koncentrat pomidorowy?

Pomidorówkę można przyrządzić na dwa zasadnicze sposoby. Pierwszy to robienie zupy od podstaw, czyli od ugotowania bulionu, natomiast drugi to przekształcenie na zupę pomidorową wczorajszego rosołu. Zarówno w pierwszym, jak i drugim przypadku danie wyjdzie smaczne, warto jednak mieć na uwadze kilka zasad.

W którym momencie dodać koncentrat do zupy pomidorowej?

Koncentrat nadaje zupie pomidorowej smaku i koloru. Nie wszyscy wiedzą jednak kiedy dodać go do zupy pomidorowej. Większość ludzi robi to na samym początku przygotowywania potrawy, co jest błędem. Koncentrat długo podgrzewany traci bowiem dużo smaku, a barwa robi się mniej apetyczna. Dlatego należy go dodawać dopiero pod koniec gotowania bulionu.

Charakterystycznego, pełnego smaku pomidorówce nadadzą również przyprawy. Gdy zaczynamy gotować wywar, możemy wrzucić do niego kilka ziarenek ziela angielskiego, a pod sam koniec dodać zioła, np. bazylię, która doskonale komponuje się z pomidorami.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę

Autor tekstu: ShareInfo.pl

Wydawca strony ShareInfo.pl | Kategoria ogólna