wędzone ryby
fot. Pixabay

Wędzone ryby to pyszne i zdrowe urozmaicenie codziennego jadłospisu. Mają wiele cennych składników odżywczych, a ich walory smakowe są cenione na całym świecie. Jednak przechowywanie ryb może być trochę skomplikowane. Co zrobić, aby zachowały świeżość na dłużej i ile czasu można je trzymać?

 

Wędzone ryby – ile czasu trzymać je w lodówce?

Zależy to przede wszystkim od rodzaju wędzenia (na zimno lub na gorąco) i pakowania produktu. Ryby wędzone ciepłym dymem można przechowywać w lodówce nie dłużej niż 7 dni, natomiast te wędzone na zimno wytrzymają nawet 2 tygodnie. Optymalna temperatura wynosi około 2-10°C. Jeżeli kupiliśmy rybę w opakowaniu próżniowym i paczka ta nie została naruszona, wtedy możemy trzymać ją nawet przez 6 tygodni. W próżni produkt nie ma dostępu do tlenu i proces psucia zachodzi dużo wolniej.

Zanim schowasz rybę do lodówki, pamiętaj o ważnej rzeczy

Ryby mają dość intensywny zapach, który nie każdemu odpowiada, stąd przed umieszczeniem ich w lodówce, warto dokładnie owinąć je folią spożywczą i dodatkowo skropić odrobiną soku z cytryny. Kwaśność owocu sprawi, że produkt utrzyma świeżość parę dni dłużej. Poza tym sok wniesie trochę świeżego zapachu i smaku, co pozwoli także lekko zneutralizować naturalny aromat wędzonej ryby.

   

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę