Wegańskie pączki swoim smakiem absolutnie nie odbiegają od tradycyjnych wypieków. Osoby będące na diecie wegańskiej bez większego problemu mogą przygotować taki zamiennik i cieszyć się tak samo aromatycznym ciastem.
Tłusty czwartek przez długi czas był dla osób stroniących od produktów pochodzących od zwierząt trudnym momentem. Na szczęście jednak powstała wegańska wersja
pączków, którą z powodzeniem można zastąpić tradycyjne, znane od wielu lat wypieki.
Wegańskie pączki tak naprawdę niewiele różnią się od tradycyjnych. Wystarczy, że normalne mleko zastąpimy jednym z napojów roślinnych: sojowym, migdałowym czy kokosowym. Dodatkowo żółtka jaj śmiało można wyeliminować.
Wegańskie pączki – przepis
Składniki:
0,5 kg mąki pszennej,
50 g świeżych drożdży,
szklanka napoju sojowego,
1/3 szklanki oleju,
2 łyżki cukru,
2 łyżki cukru pudru,
2 łyżki spirytusu
dodatkowo: olej do smażenia, nadzienie
Sposób przygotowania:
Lekko podgrzewamy napój sojowy i dodajemy do niego pokruszone drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 15-20 minut. Po tym czasie do zaczynu stopniowo dodajemy mąkę i cukier puder, po czym wyrabiamy ciasto. W trakcie dodajemy olej, a na koniec spirytus. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20-30 minut.
Wyrośnięte ciasto porcjujemy na pączki, po czym nakładamy nadzienie. Gotowe wykładamy na posypany mąką blat, ponownie przykrywamy i zostawiamy na godzinę. Po tym czasie do rondla wlewamy olej i go mocno rozgrzewamy. Smażymy je z każdej strony do zarumienia i wyjmujemy na półmisek wyłożony ręcznikiem papierowym. Na koniec delikatnie posypujemy cukrem pudrem.