Weź ten owoc i zrób pyszne ciasto bez pieczenia. Przepis mojej koleżanki z Włoch zachwycił mnie od pierwszego kęsa. Koniecznie sprawdź i wypróbuj.
Ciasto bez pieczenia z pomarańczą to coś co niesamowicie orzeźwi w ciepłe dni i nie tylko. Zrobisz je dosłownie migiem. Sprawdź przepis i nie zapomnij zapisać na dłużej.
Weź ten owoc i zrób pyszne ciasto bez pieczenia. Przepis
Składniki:
(tortownica 24 cm)
» 180 g herbatników
» 250 ml soku pomarańczowego
Masa z pomarańczą:
» 5 pomarańczy
» 500 ml soku pomarańczowego + 4 łyżki cukru + » 4 łyżki skrobi kukurydzianej
» 500 ml mleka + 4 łyżki cukru +» 4 łyżki skrobi kukurydzianej
» 20 g masła
» 20 g mascarpone
Krem:
» 200 ml kremówki + 4 łyżki cukru
» 50 g mascarpone
Przygotowanie:
Zwilż herbatniki sokiem pomarańczowym i układaj w tortownicy – wyłóż też boki. Wyciśnij sok z pięciu pomarańczy (500 ml soku) do jednego garnka, a do drugiego garnka wlej mleko. Do soku i do mleka dodaj po 4 łyżki cukru i skrobi kukurydzianej. Dobrze wymieszaj, a potem przełóż garnki na kuchenkę i podgrzewaj, aż zgęstnieją. Dodaj do masy pomarańczowej masło i mieszaj, a do masy mlecznej dodaj mascarpone i także wymieszaj.
Przelewaj masę na zmianę – raz mleczną, raz pomarańczową do tortownicy, a następnie wstaw do lodówki na kilka godzin. Śmietankę ubij na sztywny krem z dodatkiem cukru i mascarpone, a potem wyłóż go na wierzch ciasta. I gotowe, smacznego!