Zupa ziemniaczana od pokoleń króluje na stołach tysięcy Polaków. Nic nie wskazuje na to, że wyjdzie z mody. Jest treściwa i łatwo się ją robi. Przygotowana według standardowego przepisu jest bardzo dobra. Jednak może być wyśmienita, wystarczy dodać do garnka coś, co odmieni ją o 180 stopni. Zrób pachnącą i charakterną ziemniaczankę z dodatkiem wędzonej papryki.
Zupa, której króluje ziemniak, jest jedną z najlepszych polskich zup warzywnych. W każdym domu robi się ją nieco inaczej. Dodatkiem obowiązkowym są jednak przyprawy. Papryka wędzona przeobrazi ziemniaczankę w najszlachetniejszy przysmak.
Zupa ziemniaczana z dodatkiem papryki wędzonej. Jak ją przygotować?
Składniki:
1 litr bulionu jarzynowego,
500 g ziemniaków,
150 g wędzonego boczku,
1 pietruszka,
1 marchewka,
2 ząbki czosnku,
1 cebula,
pieprz i sól,
2 łyżki śmietany,
1 łyżeczka wędzonej papryki,
pietruszka – natka.
Wykonanie:
Zaczynamy od obrania ziemniaków i warzyw korzeniowych, potem kroimy je w kostkę. Boczek siekamy drobniej, wrzucamy do garnka i smażymy, aż nabierze chrupkości.
Dokładamy pokrojoną cebulę i czosnek, krótko smażymy – do zeszklenia.
Dodajemy kawałki jarzyn i paprykę w proszku, zalewamy wywarem i gotujemy na niezbyt dużym gazie przez 20 minut – do miękkości kartofli.
Cześć ugotowanej zupy blendujemy na krem i dodajemy go do pozostałej porcji – dzięki temu się zagęści. Dodajemy pieprz i sól do smaku. Zaprawiamy śmietaną i mieszamy, a na koniec ozdabiamy zupę zieleniną i podajemy.