Mamy dziś dla Was przepis na efektowne i pyszne ciasto jakiego jeszcze nie było. Jagódka to doskonały pod każdym względem deser, któremu nie sposób się oprzeć. Jest tak smaczny, że po dokładkę będą ustawiały się kolejki, a cała blacha zniknie jeszcze tego samego dnia, w którym zostało przygotowane. Prezentujemy przepis na niesamowite ciasto Jagódka.
Ciasto Jagódka wygląda i smakuje obłędnie. Składa się z ciasta kakaowego, masy jagodowej i śmietankowej. To wspaniała kompozycja smaków, która wytwornie wygląda i bajecznie smakuje. Specjał jest prosty i zaimponuje wszystkim.
Przepis na wyśmienite ciasto Jagódka
Składniki (na blaszkę ok. 25x35cm):
Ciasto kakaowe
4 pełne łyżki kakao
2 niecałe szklanki mąki pszennej tortowej ok 300 g
3/4 szkl. cukru
6 jajek
1,5 łyżeczki sody
3/4 szkl. wody
3/4 szkl. oleju
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szkl. cukru
Masa jagodowa:
330 ml śmietanki 30 lub 36%
1 szkl. cukru pudru 170 g
ok. 250 g jagód leśnych
2,5 łyżki żelatyny
750 g sera z wiaderka (lub serka homogenizowanego)
1,5 szkl. mleka w proszku
150 ml wrzątku
Masa śmietankowa:
250 g serka mascarpone
330 ml śmietanki 30 lub 36%
4 kopiaste łyżki cukru pudru
Sposób wykonania:
W garnku umieść cukier, wodę, kakao i olej – wymieszaj i zagotuj. Zdejmij z palnika i odstaw do wystudzenia. Żółtka oddziel od białek – białka ubij na sztywno, odłóż pianę.
W kolejnym kroku żółtka ubij na kogel mogel z dodatkiem 1/3 szklanki cukru, następnie dołóż zimną masę kakaową i ucieraj dalej. Wsyp jeszcze proszek, sodę i mąkę – mieszaj robotem.
Na koniec przełóż ubitą pianę z białek – krótko zamieszaj szpatułką. Tak przygotowane ciasto przelej do formy wyścielonej papierem pergaminowym, wyrównaj i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C (tryb góra-dół, bez termoobiegu) i przez około 35 minut. Ciasto odstaw do wystudzenia, zetnij górę, rozkrusz do naczynia i odstaw. W zimnym cieście kakaowym zrób otwory (nie na wylot) np. tylką. Ciasto z wyciętych luk także pokrusz i daj na miejsce tego, które usunąłeś wcześniej z góry deseru.
Masa jagodowa
Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie, starannie wymieszaj i odstaw do wystygnięcia. Jagody zmiksuj, a śmietankę ubijaj na sztywną masę z dodatkiem cukru pudru. Dorzuć 750 g sera z wiaderka. Miksuj, wrzuć jagody i mieszaj. Dodaj mleko w proszku, ucieraj. Po chwili dodaj żelatynę i miksuj składniki, aż się połączą.
Dość lejącą masę wylej na ciasto kakaowe, uderz formą o blat (aby krem dobrze wypełnił otwory) i wstaw do chłodziarki na około 60 min do zastygnięcia.
Śmietankę ubijaj z cukrem pudrem, przełóż do niej mascarpone i mieszaj, aż uzyskasz gęstą masę. Rozprowadź ją na kremie jagodowym, wyrównaj i posyp kawałeczkami ciasta. Delikatnie dociśnij. Umieść w lodówce na parę godzin. Smacznego.
Czytaj też: Biszkopt z tego przepisu jest puszysty i nigdy nie opada. Kluczowa jest 1 czynność