Zupy pomidorowej nie trzeba nikomu przedstawiać. Wśród najbardziej uwielbianych polskich zup, to właśnie ona zajmuje miejsce na podium, zaraz po rosole. Pomidorówka jest prosta w wykonaniu i pyszna. Zazwyczaj serwuje się ją z makaronem lub ryżem. Jednak kluczową rolę grają w niej pomidory. W sezonie można użyć świeżych warzyw, a poza nim trzeba ratować się przetworami pomidorowymi. Jeden z nich – ketchup, przyda się właśnie teraz. Do przygotowania wyrazistej, pachnącej i smakowitej zupy pomidorowej na obiad będzie jak znalazł.
Pomidorowa, jakiej jeszcze nie jadłeś
Przyrządź zupę pomidorową inaczej niż zwykle. Zapomnij o zwykłym koncentracie i przecierze. Zastąp je pomidorami z puszki i passatą. Pamiętaj też o dodaniu czosnku i świeżych ziół. One świetnie podkręcą aromat i smak zupy.
Nie zapomnij o ketchupie. 2 łyżki zrobią wielką różnicę. Sięgnij po ketchup wysokiej jakości – z dużą ilością świeżych pomidorów. Jest słodki i słony zarazem, więc wspaniale podrasuje zupę. Koniecznie przetestuj tę wersję kultowego dania.
Przepis na zupę pomidorową z dodatkiem ketchupu
Składniki:
1,5 litra bulionu jarzynowego,
2 średnie marchewki,
1 puszka krojonych pomidorów,
400 ml passaty pomidorowej,
2 łyżki ketchupu,
pieprz, sól i cukier do smaku,
1 ząbek czosnku,
kilka listków świeżej bazylii (można pominąć),
oliwa z oliwek (można pominąć).
Wykonanie:
Wywar jarzynowy podgrzewamy i wrzucamy do niego obraną i pokrojoną w talarki marchewkę, przeciśnięty czosnek oraz pomidory konserwowe, gotujemy do czasu, aż marchewka stanie się miękka.
Zupę wzbogacamy o ketchup i passatę pomidorową, zagotowujemy, a potem blendujemy razem z bazylią. Potrawę doprawiamy pieprzem i solą (ew. cukrem) do smaku. Jeśli mamy ochotę, to serwujemy ją z odrobiną oliwy.