Buraki możemy wykorzystać w kuchni na różne sposoby, przygotowując z nich chłodniki, surówki, botwinkę, zupy-krem, przetwory i barszcz ukraiński. Fantastycznym pomysłem na zimę są sałatki z buraków, które pozwalają zachować substancje odżywcze, witaminy, minerały obecne w warzywach.
Buraki na zimę – jak je zrobić?
Z buraków można zrobić pyszne sałatki na zimę, które poddaje się pasteryzacji. Dzięki temu procesowi mogą przetrwać parę miesięcy w odpowiednim stanie. Najpopularniejsze sałatki z buraków to te z dodatkiem cebuli czy papryki. Zawierają mnóstwo witaminy C i wspierają naszą odporność. W poniższym przepisie użyjemy zarówno papryki, jak i cebul. Z tartymi buraczkami oba warzywa komponują się wyśmienicie!
Buraki z papryką – prosty przepis
Składniki:
3 kg buraków
0,5 szklanki cukru
5 cebul
1,5 kg papryki
0,5 szklanki oleju
12 ziaren ziela angielskiego
12 liści laurowych
0,5 szklanki octu
Wykonanie:
Buraki obierz i włóż do garnka z wodą. Gotuj je do miękkości, a potem odstaw do wystudzenia. W międzyczasie przygotuj cebulę i paprykę. Umyj warzywa, pokrój je w niewielką kostkę, a następnie podsmaż na oleju – cebula powinna się lekko zeszklić, a papryka zmięknąć. Gdy buraki przestygną, zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki umieść w jednym garnku, dodaj liście laurowe, cukier i ziele angielskie – wszystko przez moment podgotuj. Zdejmij z palnika i odstaw na godzinę. W tym czasie wymyj i wyparz słoiki. Przełóż do nich sałatkę, a potem szczelnie je zakręć. Gotowe słoiki wekuj w garnku z wodą albo w piekarniku.