ciasto mandarynkowe Nigella Lawson
fot. Facebook / Nigella Lawson / screen Youtube / Scrumdiddlyumptious

Mandarynki zdecydowanie najlepiej smakują zimą. A może by tak przygotować z nich pyszne ciasto? Nigella Lawson zdradziła swoją recepturę na wyjątkowe ciasto mandarynkowe. Ten banalny przepis sprawi, że długie zimowe wieczory natychmiast staną się milsze. Recepturę na ciasto mandarynkowe znajdziesz poniżej.

Mandarynki to smaczne owoce, którymi najchętniej zajadamy się zimą. Ich aromat od razu przywołuje nam na myśl Święta Bożego Narodzenia, a soczystość to kolejny przyjemny atut. Poza tym ich słodki, orzeźwiający smak korzystnie wpływa na nasze samopoczucie i powoduje, że nudne zimowe wieczory stają się weselsze.

Przygotowanie ciasta mandarynkowego jest również doskonałym pomysłem na wykorzystanie tego smacznego cytrusa. Receptura jest banalna i zawiera tylko pięć składników. Wystarczy je tylko ze sobą połączyć, przelać do formy, upiec, a potem delektować się nietuzinkowym deserem – najlepszym dodatkiem do szklanki gorącej herbaty lub kawy.

Przepis na ciasto mandarynkowe

Składniki:
6 dużych jajek
2,25 szklanki zmielonych migdałów
3 mandarynki
1,25 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób wykonania:
Mandarynki wraz ze skórką wkładamy do rondla, zalewamy chłodną wodą i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez mniej więcej dwie godziny. Gdy owoce się ugotują, studzimy je, kroimy na pół i wydobywamy pestki. Rozgrzewamy piec do 190°C. Umieszczamy mandarynki w naczyniu, a potem miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy do niej jajka i resztę sypkich produktów, całość mieszamy mikserem. Przyrządzoną masę wlewamy do formy z papierem do pieczenia i pieczemy przez 60 minut. Po upływie tego czasu sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto już się upiekło. Gdy patyczek będzie czysty, to znaczy, że deser można już wyjąć z piekarnika. Dekorujemy go kawałkami mandarynek oraz posypujemy cukrem pudrem.

Wskazówka:
Jeśli zobaczysz, że ciasto mandarynkowe w trakcie pieczenia zbyt mocno przypieka się z góry, możesz je okryć folią aluminiową. Dzięki temu deser się nie przypali, natomiast wierzch pozostanie lekko chrupiący.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę