W sklepach i na straganach można od dłuższego czasu kupić świeże truskawki z polskich upraw. Wkrótce sezon się skończy, więc jak najszybciej zaopatrz się w kilogram (lub więcej) tych pysznych owoców. Część możesz zjeść, a resztę wykorzystać do zrobienia tego ciasta. Jest szybkie i banalne w przygotowaniu. Wystarczy pokroić truskawki, zalać masą budyniową i upiec. Trudno o mniej pracochłonny wypiek. Dlatego warto się na niego skusić już teraz, bo sezon na truskawki powoli się kończy.
Z truskawek można robić przetwory, dodawać owoce do wypieków lub wielu innych pyszności. Zachęcamy do przetestowania receptury na wyśmienite trójwarstwowe ciasto składające się z truskawek, masy budyniowej i kruszonki. Bardzo przypomina to, które jedliśmy w dzieciństwie u babci. Warto odtworzyć ten przepis i zrobić najlepszy dodatek do kawy.
Jak zrobić ciasto budyniowe z truskawkami? Przepis
Składniki:
Na kruchy spód i kruszonkę:
1 jajko
200 g masła
300 g mąki pszennej
szczypta soli
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g cukru
Owoce:
1,5 łyżki skrobi ziemniaczanej
0,5 kg truskawek
Budyń:
3 szklanki mleka
2 paczki budyniu waniliowego bądź śmietankowego
1 łyżka cukru waniliowego
2 łyżki cukru
Sposób wykonania:
W naczyniu umieść mąkę, sól i proszek do pieczenia. Dołóż posiekane chłodne masło i ucieraj. Dodaj jajko i łącz na aksamitną masę. Uformuj kulę i przekrój ją na pół.
Pierwszą część owiń folią spożywczą i schłódź w lodówce, a pozostałą wyłóż dno formy prostokątnej wyścielonej pergaminem. W spodzie zrób nakłucia widelcem.
Odmierz 200 ml mleka i rozmieszaj z proszkiem budyniowym. Pozostałą porcję wlej do miski, dodaj oba cukry i wymieszaj. Gdy mleko zacznie się gotować, przykręć gaz i dodaj budyń. Mieszaj na gęsty krem i ostudź go.
Truskawki bez szypułek umyj i pokrój, a potem posyp skrobią (podczas pieczenia nie pójdą na dno).
Owoce umieść na upieczonym spodzie i zalej masą budyniową. Powierzchnię oprósz ciastem z lodówki startym na tarce. Piecz deser w temp. 180°C przez 40 minut. Smacznego.