
Noże to stały element wyposażenia każdej kuchni. Służą nam do krojenia mięsa, obierania owoców czy filetowania ryb. Będą w dobrym stanie przez wiele lat, jeśli będziemy o nie właściwie dbać. Niekiedy to poprzez proste błędy uszkadzamy rękojeść i ostrze. Korozja na nożach też jest częstym efektem naszych zaniedbań. Dowiedz się, jak usunąć rdzę z noży kuchennych domowym sposobem.
Zardzewiałe noże nie muszą od razu lądować na śmietniku. Przywróć im dawną świetność w prosty sposób
Rdza, która pokrywa ostrze noża nie wygląda dobrze, dlatego często decydujemy się wymienić akcesorium na nowe. To zbędny krok i niepotrzebny wydatek. Przy pomocy genialnych domowych sztuczek można pokonać rdzę. Nóż odzyska dawny wygląd, a operowanie nim w kuchni będzie czystą przyjemnością. Jak usunąć rdzę?
Domowy patent na rdzę. Wykorzystaj coca-colę
Zanurz nóż kuchenny w napoju, a po kilku godzinach go wyjmij. Kwas fosforowy obecny w coli powinien rozpuścić rdzę. Przemyj akcesorium i wytrzyj ręcznikiem papierowym do sucha. Czysty nóż warto nasmarować odrobiną oleju jadalnego. Dzięki niemu korozja nie pokryje ponownie ostrza. Przed następnym użyciem dobrze je umyj.
Inny patent na rdzę – ocet
Naczynie wypełnij octem i włóż do środka zardzewiały nóż. Wyciągnij go po upływie kilku godzin, a potem szoruj np. szczoteczką i dobrze wypłucz. Koniecznie osusz nóż.
Czytaj też: Jak wyczyścić tarkę do warzyw? Metoda, dzięki której narzędzie będzie lśnić