W wielu przepisach na wypieki znajduje się soda oczyszczona, jednak często zdarza się, że nie mamy jej w domu? Czym można ją zastąpić i czy można użyć do tego celu tradycyjnego proszku do pieczenia?
Soda oczyszczona stanowi substancję spulchniającą do wielu wypieków. Dzięki niej ulegają one wzrostowi, są puszyste i lekkie. Jej działanie uzależnione jest między innymi od śmietany, soku z cytryny czy masła, które znajdują się w wielu przepisach – przypomina ,,Wprost”.
Sodę oczyszczoną można zastąpić proszkiem do pieczenia – oba te składniki podobnie działają, jednak co do istoty różnią się od siebie. Nie można ich jednocześnie zastąpić 1:1. Proszek do pieczenia spulchnia wypieki i działa samoistnie, dzięki czemu nie potrzebuje innych składników, aby zaczął działać.
Jeśli zamiast sody w przepisie używamy proszku do pieczenia, nie musimy dodawać produktów o maślanym odczynie. Soda działa jednak mocniej, dlatego aby zastąpić 0,5 łyżeczki tego produktu, musimy użyć 2 łyżeczki proszku. Oznacza to, że musimy go dodać 4 razy więcej.