REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaZastąpienie sody oczyszczonej proszkiem do pieczenia. Czy to możliwe?

Zastąpienie sody oczyszczonej proszkiem do pieczenia. Czy to możliwe?

Fot. Pixabay.com

W wielu przepisach na wypieki znajduje się soda oczyszczona, jednak często zdarza się, że nie mamy jej w domu? Czym można ją zastąpić i czy można użyć do tego celu tradycyjnego proszku do pieczenia?

REKLAMA

Soda oczyszczona stanowi substancję spulchniającą do wielu wypieków. Dzięki niej ulegają one wzrostowi, są puszyste i lekkie. Jej działanie uzależnione jest między innymi od śmietany, soku z cytryny czy masła, które znajdują się w wielu przepisach – przypomina ,,Wprost”.

Sodę oczyszczoną można zastąpić proszkiem do pieczenia – oba te składniki podobnie działają, jednak co do istoty różnią się od siebie. Nie można ich jednocześnie zastąpić 1:1. Proszek do pieczenia spulchnia wypieki i działa samoistnie, dzięki czemu nie potrzebuje innych składników, aby zaczął działać.

Jeśli zamiast sody w przepisie używamy proszku do pieczenia, nie musimy dodawać produktów o maślanym odczynie. Soda działa jednak mocniej, dlatego aby zastąpić 0,5 łyżeczki tego produktu, musimy użyć 2 łyżeczki proszku. Oznacza to, że musimy go dodać 4 razy więcej.

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Cezary
Redaktor i dziennikarz z ponad 10-letnim doświadczeniem. Skupia się na faktach, bieżących wiadomościach i tematach, które będą interesujące dla każdego czytelnika. Główny cel - aby każdy tekst odpowiadał na wszelkie pytania czytelnika.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA