Zetrzyj kalafior na tarce i zrób go w ten sposób, a efekty zaskoczą każdego – a zwłaszcza tych największych fanów tego warzywa. Poznaj przepis i wypróbuj.
Kalafior to warzywo o wielu cennych właściwościach odżywczych. Najczęściej podawany jest z bułką tartą oraz masłem. Warto jest czasem wyjść poza schematy i spróbować kalafiora w innej postaci. Poznaj rewelacyjny przepis.
Zetrzyj kalafior na tarce i usmaż. Ten smak zachwyca
Składniki:
» pół kalafiora
» 2 jajka
» 50 g mąki
» pęczek pietruszki
» pół łyżeczki pieprzu
» 1 łyżeczka soli
» olej do smażenia
Przygotowanie:
Umyty kalafior zetrzyj na średnich oczkach tarki. Pietruszkę posiekaj bardzo drobno i dodaj do kalafiora. Dodaj jajka, pieprz, sól oraz mąkę i dobrze wszystko wymieszaj.
Na patelni rozgrzej trochę oleju, następnie wyłóż całość i lekko ugnieć, by wyrównać placek. Smaż na średnim ogniu pod przykryciem przez 7 minut z obu stron. I gotowe!
Smacznego!