Zrób 1 rzecz, a sernik będzie niezwykle puszysty i zapomnisz o problemie z opadaniem po upieczeniu. Poznaj przepis i zastosuj ten trik.
Ten sernik to mistrzostwo świata! Jest tak puszysty i przepyszny, że z pewnością zapiszesz przepis na następny raz. A wszystko to dzięki jednej, bardzo ważnej rzeczy – trzeba zrobić sernik w godzinach wieczornych, by pozostawić go na noc w piekarniku do całkowitego wystygnięcia. To gwarancja tego, że będzie puszysty jak chmurka, a w dodatku nie opadnie. Sprawdź i koniecznie go wypróbuj, a zachwycisz każdego.
Zrób 1 rzecz, a sernik będzie niezwykle puszysty. Przepis
Składniki:
(blaszka 22x35cm)
» 3/4 kostki margaryny
» 4 żółtka-białka odkładamy do masy serowej
» 2 łyżeczki proszku do pieczenia
» 1 szklanka mąki pszennej tortowej
» 3 łyżki cukru
Masa serowa:
» 1 kg sera z wiaderka
» 3/4 szklanki oliwy z oliwek
» 3 budynie śmietankowe po 40g
» 1 1/2 szklanki mleka
» 1 cukier waniliowy
» 6 żółtek
Beza:
» 6 białek + 1,5 szklanki cukru
Przygotowanie:
Margarynę włóż do miseczki, następnie dodaj żółtka, proszek do pieczenia, mąkę pszenną i cukier. Zagnieć na kruche ciasto, a potem wyłóż na blaszkę i podpiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.
W tym czasie przygotuj masę serową. Ser z wiaderka umieść w misce, następnie dodaj oliwę z oliwek, mleko i budynie śmietankowe. Zmiksuj tylko do połączenia się składników, następnie ubij żółtka z cukrem waniliowym i dodaj do masy serowej. Zmiksuj krótko, a potem wlej od razu na podpieczony spód. Wyłóż na wierzch ubite z cukrem białka na bezę. Piecz sernik w 170 stopniach przez 50 minut, a potem nie otwieraj piekarnika i pozostaw ciasto