Zupa ogórkowa często gości na naszych stołach. Jest idealnym pomysłem na smaczne i rozgrzewające danie. Aby zrobić zupę ogórkową nie musimy posiadać specjalnych umiejętności, a przepis jest bardzo prosty. Natomiast wyszedł na jaw pewien trik, dzięki któremu, przygotowana zupa ogórkowa będzie jeszcze smaczniejsza.
Zupa ogórkowa to jedno z najpopularniejszych potraw w Polsce. Zniewalający zapach zupy ogórkowej i jej lekko kwaśny smak idealnie trafiają w nasze gusta. W dodatku jest bardzo prosta w przygotowaniu. Istnieje też genialny trik, który warto zastosować, aby ogórkowa była lepsza w smaku – wystarczy podsmażyć starte ogórki na maśle. Uzyskasz dzięki temu nowy i pyszny smak.
Składniki:
1.5 litra bulionu
3 ziemniaki
4 duże ogórki kiszone
2 łyżki masła
mała cebula
marchewka
100 g śmietany 18 proc
szczypiorek do posypania
Przygotowanie:
W garnku podsmaż na maśle pokrojoną cebulę i startą marchewkę. Zalej bulionem i zagotuj. Pokrój ziemniaki w kostkę i dodaj je do bulionu. Gotuj do momentu, aż ziemniaki zmiękną.
Zetrzyj ogórki kiszone na tarce o grubszych oczkach. Rozgrzej masło na patelni i dodaj starte ogórki. Podsmażaj je przez ok. 3 minuty, a następnie dodaj do bulionu szklankę soku z kiszonych ogórków. Całość gotuj 10 minut. Dodaj zaprawioną śmietanę, a potem dopraw dla smaku pieprzem i solą.
Przygotowaną zupę nalej do talerzy i udekoruj posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!