Zupa z kalarepą to świetna alternatywa, chociażby dla ogórkowej lub rosołu. Jeśli zastanawiasz się co smacznego przygotować na pierwsze danie, proponujemy recepturę na pyszny krem z kalarepy.
Dlaczego warto postawić na zupę z kalarepy?
Zupa z kalarepy jest niezwykle wartościowym posiłkiem. Jest niskokaloryczna, zdrowa i przede wszystkim smaczna. Kalarepa zawiera cenne substancje odżywcze, witaminy z grupy B oraz witaminy C, A, K i E. Poza tym obfituje w wapń, potas, cynk i żelazo. Jest też ważnym źródłem magnezu. Skoro wiemy już, dlaczego warto jeść kalarepę, przejdźmy zatem do przepisu na zupę z tego warzywa.
Składniki:
3 ziemniaki
2 kalarepy
1 pęczek koperku
1 cebula
1 l bulionu jarzynowego
¼ szklanki słodkiej śmietany
2 marchewki
zielona fasola (kilka strączków)
szczypta kurkumy
2 łyżki masła klarowanego
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Obierz kalarepę i pokrój w drobną kostkę. Z cebulą zrób podobnie. Potem warzywa wrzuć na patelnię i duś na maśle. Obierz marchewkę i ziemniaki, a następnie pokrój je w kostkę. W garnku zagotuj bulion i wsyp do niego fasolę. Po upływie około 15 minut dorzuć cebulę i kalarepę. Następnie dużą chochlę zupy zmiksuj i dodaj ją ponownie do garnka. Na sam koniec dodaj trochę śmietanki i gotuj jeszcze przez 3 minuty. Danie możesz oprószyć posiekanym koperkiem