Ciasto Cukierek zaskakuje smakiem i łatwością przygotowania. Nie wymaga pieczenia, więc uda się każdemu i za każdym razem. Składa się z trzech różnych mas, które są oddzielone kruchymi herbatnikami. Deser jest pyszny, aromatyczny i błyskawicznie znika z talerza. Zobacz, jak wygląda przepis na niesamowite ciasto Cukierek!
Ciasta z kremem można przełożyć różnymi kremami, np. maślanym, czekoladowym, budyniowym czy śmietankowym. Dziś proponujemy przepis na deser z masą kajmakową, karpatkową i na bazie serka mascarpone. Na ogół przygotowanie słodkości z kremem zajmuje więcej czasu, niż upieczenie prostego jabłecznika, ale to wcale nie oznacza, że trzeba spędzić cały dzień w kuchni. Wypróbuj ten przepis ciasto Cukierek, a przekonasz się, że pieczenie potrafi być proste, szybkie i przyjemne.
Przepis na pyszne, kremowe ciasto bez pieczenia Cukierek
Składniki (na formę 25×40 cm):
600 g herbatników
1 opakowanie kremu karpatka lub kremu do tortów
2 łyżki cukru pudru
250 g śmietanki 36%
250 g serka mascarpone
600 g masy kajmakowej
3 kostki gorzkiej czekolady
Sposób wykonania:
Na dnie formy do pieczenia wyłożonej folią aluminiową ułóż kruche ciasteczka. Na nich rozsmaruj masę kajmakową. Umieść następną warstwę herbatników i przykryj je kremem karpatkowym. Przyrządź go tak, jak napisano na opakowaniu (do naczynia wlej 400 ml mleka i dodaj opakowanie kremu do karpatki, wszystko miksuj przez 3 minuty).
Na masie karpatkowej rozłóż ostatnią warstwę ciasteczek. Do naczynia wlej śmietankę i ubijaj ją na sztywno. Podczas miksowania dosypuj cukier puder, a pod koniec dodaj mascarpone i przez chwilę ucieraj masę. Wyłóż ją na herbatniki, dobrze rozprowadź. Posyp wierzch deseru startą na tarce gorzką czekoladą. Smacznego.
Czytaj też: Filadelfia – doskonałe ciasto na szybko. Z tanich i prostych składników