REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaCukierek – wyśmienite ciasto bez pieczenia na majówkę. Kilka chwil i gotowe

Cukierek – wyśmienite ciasto bez pieczenia na majówkę. Kilka chwil i gotowe

ciasto cukierek
fot. screen Youtube / SmakowiteDania

Ciasto Cukierek zaskakuje smakiem i łatwością przygotowania. Nie wymaga pieczenia, więc uda się każdemu i za każdym razem. Składa się z trzech różnych mas, które są oddzielone kruchymi herbatnikami. Deser jest pyszny, aromatyczny i błyskawicznie znika z talerza. Zobacz, jak wygląda przepis na niesamowite ciasto Cukierek!

REKLAMA

Ciasta z kremem można przełożyć różnymi kremami, np. maślanym, czekoladowym, budyniowym czy śmietankowym. Dziś proponujemy przepis na deser z masą kajmakową, karpatkową i na bazie serka mascarpone. Na ogół przygotowanie słodkości z kremem zajmuje więcej czasu, niż upieczenie prostego jabłecznika, ale to wcale nie oznacza, że trzeba spędzić cały dzień w kuchni. Wypróbuj ten przepis ciasto Cukierek, a przekonasz się, że pieczenie potrafi być proste, szybkie i przyjemne.

Przepis na pyszne, kremowe ciasto bez pieczenia Cukierek

Składniki (na formę 25×40 cm):
600 g herbatników
1 opakowanie kremu karpatka lub kremu do tortów
2 łyżki cukru pudru
250 g śmietanki 36%
250 g serka mascarpone
600 g masy kajmakowej
3 kostki gorzkiej czekolady

Sposób wykonania:
Na dnie formy do pieczenia wyłożonej folią aluminiową ułóż kruche ciasteczka. Na nich rozsmaruj masę kajmakową. Umieść następną warstwę herbatników i przykryj je kremem karpatkowym. Przyrządź go tak, jak napisano na opakowaniu (do naczynia wlej 400 ml mleka i dodaj opakowanie kremu do karpatki, wszystko miksuj przez 3 minuty).

REKLAMA

Na masie karpatkowej rozłóż ostatnią warstwę ciasteczek. Do naczynia wlej śmietankę i ubijaj ją na sztywno. Podczas miksowania dosypuj cukier puder, a pod koniec dodaj mascarpone i przez chwilę ucieraj masę. Wyłóż ją na herbatniki, dobrze rozprowadź. Posyp wierzch deseru startą na tarce gorzką czekoladą. Smacznego.

Czytaj też: Filadelfia – doskonałe ciasto na szybko. Z tanich i prostych składników

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA