Truskawkowy puszek to smaczne i proste w wykonaniu ciasto. Ponieważ trwa sezon na truskawki, to warto z tego korzystać. Podstawą deseru jest miękki kakaowy biszkopt. Poza nim także powidła, krem budyniowy, truskawki oraz lekka pianka truskawkowa. Nie ma lepszego połączenia. Koniecznie spróbuj.
Trudno wyobrazić sobie weekend lub inny wolny od pracy dzień bez odrobiny czegoś słodkiego. Jak wiadomo, domowe wypieki są zdecydowanie lepsze od tych gotowych ze sklepu. Aby zaspokoić swój apetyt na słodycze, wcale nie musisz sięgać po batonika lub cukierka. Truskawkowy puszek to jedno z tych ciast, które znikają ze stołu w mgnieniu oka. Specjał sprawdzi się doskonale w upalne dni – jako pyszny deser po obiedzie.
Przepis na ciasto Truskawkowy puszek
Składniki (na blaszkę ok. 25x35cm):
Biszkopt:
3/4 szkl. cukru (szkl. 250 ml)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
6 jajek
2,5 łyżki kakao
szkl. mąki pszennej tortowej
Krem:
200 g masła
1 l mleka
3/4 szkl. cukru
2 budynie śmietankowe bez cukru (po 40 g sztuka)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
Pianka truskawkowa:
250 ml wrzątku
1 galaretka truskawkowa
350 g truskawek
1 łyżka żelatyny
pół szkl. cukru pudru
200 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
Dodatkowo:
pół słoiczka powideł
kilkanaście truskawek
czekolada biała do posypania
Przygotowanie:
Najpierw zrób bazę kremu. Do garnka wlej mleko, dodaj mąki, budynie, cukier – starannie mieszaj i gotuj, aż powstanie gęsta masa. Ostudź ją do temp. pokojowej.
Biszkopt
Żółtka oddziel od białek. Białka ubijaj na sztywno, dodawaj powoli cukier – mieszaj dalej. Zmniejsz obroty i dodaj żółtka – miksuj. Przesiej mąkę, proszek do pieczenia i kakao – lekko mieszaj, aż składniki się połączą i przelej do formy wyłożonej papierem pergaminowym. Piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku (tryb góra-dół bez termoobiegu) i piecz ok. 25 minut (do suchego patyczka). Biszkopt ostudź i przekrój na 2 spody, na jednym z nich rozsmaruj powidła.
Krem
Masło ucieraj i dodawaj do niego powoli zimny budyń (oba składniki powinny mieć temp. pokojową). Krem równo rozprowadź na biszkopcie z powidłami. Przykryj go drugim spodem biszkoptowym, a na nim umieść kawałki truskawek.
Pianka
Do miski dodaj galaretkę i żelatynę, zalej je wrzątkiem – starannie wymieszaj i ostudź. Truskawki zmiksuj na mus. Zimne mleko zagęszczone przełóż do naczynia i ubijaj, aż napęcznieje i zrobi się gęste. Dodawaj powoli cukier puder i mus truskawkowy, całość miksuj. Na sam koniec dodaj zastygającą galaretkę i miksuj do połączenia. Z marszu wyłóż masę na ciasto, posyp startą białą czekoladą i włóż do chłodziarki na całą noc. Smacznego.
Czytaj też: Pierogi z tym farszem wychodzą wyśmienite. Super prosty przepis