Najszybsze ciasto na świecie, które zrobisz dosłownie w 10 minut. Ma w swoim składzie składnik, który nadaje mu niesamowitego smaku. Poznaj przepis.
Ten przepis jest najszybszy pod słońcem, wystarczy tylko wymieszać składniki i włożyć do piekarnika. Jeden składnik – powidła śliwkowe nadają niezwykłego aromatu i smaku. Możesz dodać do ciasta np. truskawki, które podkręcą smak jeszcze bardziej.
Najszybsze ciasto na świecie. Pyszne i puszyste
Składniki:
» 4 jajka
» 150 g cukru
» 150 g mąki pszennej + 1 łyżeczka kakao
» 1 łyżeczka proszku do pieczenia
» 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
» 2 łyżki powideł śliwkowych lub dżemu wiśniowego
Przygotowanie:
Białka oddziel od żółtek i ubij je na sztywną, błyszczącą piankę. Dodawaj stopniowo cukier, a następnie dodaj żółtka i powidła śliwkowe. Wyłącz mikser i dodawaj powoli mąkę wymieszaną z kakao, proszkiem do pieczenia. Na koniec dodaj ekstrakt waniliowy i przelej masę do blaszki o wymiarach 24 cm. Piecz ciasto w 180 stopniach przez około 40 minut – do suchego patyczka. Smacznego!