Ogórki gruntowe już dawno zagościły na targowiskach. Jednak wcale nie musisz robić z nich małosolnych czy kiszonych. Mamy dla Ciebie inną propozycję – zrób ogórki po kartusku. Warzywa w słodko-kwaśnej zalewie mają sekretny dodatek – jest nim papryka. Koniecznie skosztuj ten wersji przetworu – jest wyborny.
Ogórki po kartusku biją na głowę kiszone i małosolne
Słodko-kwaśna mieszanka zachwyci najwierniejszych miłośników kiszonych czy małosolnych. Przygotowanie tego specjału to nic trudnego. Można go zaserwować na różne sposoby. Warzywa pasteryzowane w słoiku postoją co najmniej kilka miesięcy i uatrakcyjnią zimowy czas.
Przepis na pyszne i aromatyczne ogórki po kartusku
Składniki:
2 kg drobnych ogórków gruntowych
1 główka czosnku
2-3 nieduże cebule
1 czerwona papryka
liście laurowe
baldachy kopru
ziarna gorczycy
ziele angielskie
Składniki na zalewę:
250 ml octu spirytusowego
1,5 litra wody
30 g soli
500 g cukru
Sposób wykonania:
Wodę i ocet zagotuj z dodatkiem cukru i soli – przyprawy powinny się rozpuścić. Odstaw mieszankę do wystudzenia. Ogórki oraz paprykę starannie oczyść, paprykę dodatkowo pozbaw nasion, a potem pokrój ją w paski (szerokość 1-1,5 cm). Czosnek i cebulę obierz z łupin: ząbki czosnku przekrój na pół, a cebule pokrój w ósemki.
Oczyść słoiki i umieszczaj w nich ogórki gruntowe. Do każdego naczynia wciśnij także 2 cząstki cebuli, 2-3 paski papryki, 2-3 połówki czosnku, 1/3 łyżeczki gorczycy w ziarnach, 2 baldachy kopru, mały listek laurowy, a także 2-3 ziarna ziela angielskiego. Wszystko zalej chłodnym płynem i pasteryzuj np. w dużym garnku z wodą.
Jak podawać ogórki?
Ogórki po kartusku doskonale smakują jako przekąska. Mogą być dodatkiem do kanapek czy obiadu. Są orzeźwiające, więc będą idealnie komponowały się z kotletami, a dodatkową zaletą jest ich chrupkość.
Na naszej stronie znajdziesz też przepis na ogórki kiszone i ogórki małosolne.