Fasolka szparagowa doskonale sprawdza się jako dodatek do obiadu i składnik sałatek. Warto po nią sięgać nie tylko w sezonie, ale i przez cały rok – w postaci mrożonej. Latem częściej sięgamy po warzywa. Doskonałym, sezonowym dodatkiem do potraw na przykład z rusztu jest dietetyczna sałatka z fasolki szparagowej.
Sałatka z fasolki szparagowej zielonej czy żółtej?
W Polsce mamy do wyboru dwa rodzaje fasolki szparagowej: żółtą oraz zieloną. Ta pierwsza jest bardzo delikatna w smaku, natomiast ta druga ma wyrazistszy smak. Najsmaczniejsza jest fasolka ugotowana al dente (nierozgotowana). Zielona fasolka zawiera witaminę A i sporo kwasu foliowego. Powinny ją jeść przede wszystkim kobiety ciężarne, osoby z niedokrwistością i diabetycy. Żółta fasolka jest źródłem fosforu i potasu. Z całą pewnością obie opcje ucieszą wasze podniebienia.
Letnia sałatka z fasolki szparagowej – prosty przepis
Składniki:
• 500 g świeżej fasolki szparagowej (opcjonalnie mrożonej)
• cebula
• kilka ząbków czosnku (ilość wg uznania)
• szczypta pieprzu
• 1 pęczek natki pietruszki
• oliwa z oliwek
• szczypta soli
• 2 łyżki octu balsamicznego
Przygotowanie:
Umyj świeżą fasolkę i odetnij jej końcówki. Ugotuj ją w osolonej wodzie do miękkości, a potem odcedź i odstaw do wystudzenia.
Wlej do miseczki 2 łyżki octu balsamicznego, dodaj do niego pieprz i sól – wszystko pomieszaj. Dodaj 3 łyżki oliwy i jeszcze raz zamieszaj. Do sosu dodaj drobno pokrojone warzywa: natkę pietruszki, czosnek i cebulkę. Po dokładnym wymieszaniu dodaj wystudzoną fasolkę, wymieszaj i wstaw do lodówki na 3-4 godziny.
Potrawy z fasolki szparagowej możesz łączyć też z innymi warzywami np. pomidorami malinowymi. Taka kompozycja doskonale sprawdzi się jako przystawka do dań z rusztu.
Czytaj też: Biszkopt z tego przepisu jest puszysty i nigdy nie opada. Kluczowa jest 1 czynność