Koleżanka z Niemiec dała mi przepis na to ciasto. Jest niesamowite w smaku i przypomina naszą polską karpatkę. Sprawdź przepis.
Ciasto z obłędnym kremem, posypane migdałami to smak nie do opisania. Przepisem podzieliła się ze mną moja koleżanka z Niemiec. To bardzo popularne ciasto w tym kraju i niesamowicie prezentuje się na talerzu.
Koleżanka z Niemiec dała mi przepis na to ciasto. Jest obłędne
Składniki:
(okrągła forma 18 cm)
Krem:
» 2 jajka
» 150 g cukru
» 70 g skrobi ziemniaczanej
» 500 ml mleka
» 160 g masła
Ciasto parzone:
» 100 ml wody
» 100 ml mleka
» szczypta soli
» 1 łyżeczka cukru
» 80 g masła
» 1 szklanka g mąki
» 3-4 jajka
» płatki migdałów
Przygotowanie:
Krem: Jajka wbij do garnka i wymieszaj je dobrze, a potem dodaj cukier. Wymieszaj i dodaj skrobię ziemniaczaną. Po wymieszaniu dodawaj stopniowo mleko i cały czas mieszaj. Gdy wlejesz całe mleko postaw garnek na kuchenkę i podgrzewaj masę, aż zgęstnieje. Przelej do miseczki i odstaw do przestudzenia. Masło ubij na gładką masę, a potem połącz z masą i miksuj do momentu, aż powstanie gładki i puszysty krem.
Ciasto parzone: Do garnka wlej wodę, mleko, następnie wsyp sól i cukier. Wymieszaj i dodaj masło, a potem podgrzewaj do rozpuszczenia się składników. Wsyp mąkę i bardzo energicznie mieszaj, aż powstanie gęsta, zbita i nieklejąca masa.
Jajka wbij do oddzielnej miseczki, a potem je wymieszaj. Dodawaj stopniowo do parzonego ciasta i ciągle mieszaj. Wyłóż ciasto na blaszkę z papierem do pieczenia, a następnie na środku blaszki połóż szklankę by ciasto miało formę oponki. Posmaruj wierzch ciasta masłem, a potem posyp płatkami migdałów.
Piecz w 180 stopniach przez 40 minut. Po upieczeniu i lekkim wystygnięciu przekrój ciasto na dwie części, a potem przełóż kremem. I gotowe, przechowuj w lodówce. Smacznego!